MUUTAAKO LASTEN KÄNNYKKÄRIIPPUVUUS MAAILMAAV

Vessin Hs kommentti 140120

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006371468.html

Kännykkäriippuvuus rampauttaa ihmiset ja nuorison ennen näkemättömällä tavalla.
          Vaikka älykännykät ovat olleet laajassa käytössä vasta vähän yli vuosikymmenen, voimme jo havaita niiden muuttaneen lähes kaikkien käytöstä dramaattisesti ja nuorten käytöstä tietystieniten.
          Jo nyt nähdään, että kännyköiden räplääminen pahentaa fyysistä passiivisuutta ja heikentää vuorovaikutustaitoja.Nettikiusaaminen on tullut jäädäkseen ja keskittymiskyky on heikentynyt.
         Erityisen vahingollista on, että puhelimen räplääminen syrjäyttää nuorilla ajankäytöstä aikaa, jolloin mallioppisen kautta opitaan elämänhallinnan taitoja kuten siivoaminen, ruuanlaitto, omissa tavaroissa järjestyksen ylläpito, leikkitaidot ja usean laisten liikuntatekniikoiden oppiminen vapaissa pihaleikeissä. Myös selkä ja ryhtiongelmatovat pahenemassa jatkuvan kumarassa olon takia.

Ehkä haitallisinta on unen jatkuva väheneminen.

Kokonaan oma lukunsa on lasten voimakas altistuminen lyhytaaltosäteilylle. Jotkin syöpätyypit ovatkin jo selvästi yleistyneet, mikä valveutuneiden tutkijoiden mielestä tulee pahenemaan 5G käyttöönoton myötä.
              Jopa nuorten hormonitoiminnot ja seurustelu ovat vähentyneet, josta Japani on karmaiseva esimerkki. Siellä suuri ja kasvava joukko nuoria on eritäytynyt virtuaalimaailmaan hurjine lisääntymisterveys seurauksineen.
            On aika karmaisevaa ajatella lapsia muutaman vuosikymmenen kuluttua, millaisia oikean elämän valmiuksia ja terveysongelmia heillä on, joiden vanhemmat jo ovat olleet netti- ja kännykkäriippuvaisia.

Minusta yhteiskunnan, viranomaisten ja koulujen tulisi herätä tähän jättimäiseen ongelmaan ja sopia tervehdyttämistoimista pikimmiten.

On surullista, että tässäkin mennään kritiikittömästi jenkkiläisten digijättien rakentamaan polkua vanhanaikaisen sanottuna ”kuin pässit narussa”.