ONKO DASH – RUOKAVALIO TERVEELLINEN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS240220
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000006414680.html

Tämän ruokavalion perusongelma on energian saanti.

Kun ruoka on vähärasvaista, on pakko kattaa energiansaanti viljalla (jos ei halua tuhota terveyttään sokerilla), joka aivan väkisin tekee siitä lihottavaa ja siten tulehdusta aiheuttavaa.

Jos tupla-annos kasviksia (hedelmät, marjat, vihannekset, siemenet, sienet ja levät) toteutuu, mikä on oikeasti terveellistä ja mahdollista, ne tuovat vain n. 400 kcal.

Proteiinista tulee saman verran ja rasvasta (30 % 2000 kcal:sta) 600 kcal.

2000 kcal energiatasolla 600 kcal pitää siis kattaa leivällä, mikä vuoren varmasti on nopea hiilihydraatti ja nostaa veren sokerin yli 6.5:n eli lihottavalle tasolle. Paljon viljan käytössä useimpien suolistot myös häiriintyvät (tulehduksellisuutta, turvotusta, kaasua, kipristelyjä) tai jopa sairastuvat (keliakia) paljosta gluteiinista, jota leipäteollisuus vielä typerästi lisää joihinkin leipiin.

Jo nyt kymmenillä prosenteilla suomalaisista suolisto on muussa kuin hyvässä kunnossa, mikä heikentää huonomman mikrobiomin kautta myös mielen-, kilpirauhasterveyttä sekä altistaa muistisairauksille ylipainon lisäksi.

Kokojyväisyys ei paljon auta sokeritason kohoamisessa. Kaikki leivät ovat nopeita hiilareita ja 100 % kokojyvääkin on saataville hyvin vähän, ulkomailla ei juuri yhtään.

Jos korjaamme tätä dieettiä niin, että nostamme hyvien rasvojen (ei muunnetut tai kuumauutetut öljyt kuten palmuöljy, jota jo syömme 50 kg/v) osuuden rasvaisina ruokina ja lisättynä rasvana 60 % tienoille, voimme saada tämän dieetin oikeastikin toimimaan.

Tämäkään dieetti ei poista tarvetta järkeviin lisäravinteisiin dieetin täydentäjinä kuten ainakin D (100 mcg), B12 (1 mg), B9 (min 500 mcg), B6 5 mg, Se (100 mcg), Mg (500 mg), Zn (15 mg), Cu (2 mg), Cr (200 mcg).