ONKO DIABETES ELINTAPASAIRAUS

Vessin HS kommentti yleiseen harhaluuloon 120618

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005715330.html

Diabetesliitto koettaa sitkeästi väittää, että diabeteksen suurin aiheuttaja on perimä. Tämä ei pidä paikkaansa, mutta väite passivoi siihen sairastuneita olemaan auttamatta itseään ja hyödyttää lääkeyhtiöitä kuten lienee tärkein tarkoituskin.

Suomessa 1950- luvulla diabetes 2:a oli vain pieni murto – osa nykyiseen verraten ja diabetes 1:tä vain seitsemäs osa.
Japanissa Okinavan saarella, jossa on eletty vanhimmiksi maailmassa, ei perinteisesti elävien keskuudessa tunneta diabetesta, mutta pikaruokaa syövät nuoret sairastuvat siihen sekä ne, jotka muuttavat länsimaihin ja omaksuvat täkäläiset huonot ruokatavat.
Kiinassa syödään nykyään paljon makeaa ja huonoja kasvisrasvoja. Siellä ylipaino kasvaa nopeasti ja samalla diabetes leviää ”räjähtämällä”, koska aasialaiset jostakin syystä saavat sen meitä helpommin. Huonoilla ja runsaasti käytetyillä kasviöljyillä ja saasteilla saattaa olla osuutensa.
Lähi-Idässä, jossa ruoka on järjestään epäterveellistä, eivätkä ihmiset liiku juuri yhtään, diabetesta sairastaa kymmeniä prosentteja kansasta ja lastenkin maksojen rasvoittuminen on yleistä.

Sokeripitoisessa amerikkalaisessa kulttuurissa jopa neljäsosa niistä harvoista solakoista ihmisistä on esidiabeettisia.
Kun havaintokykyinen ihminen katselee ympärilleen, huomaa että ylipainoiset ja huonot ruokatavat omaavat ovat juuri niitä jotka sairastuvat maasta riippumatta. Näillä on usein paljon myös hiljaista tulehdusta kehossaan (kehon rasvassa).
Perinnöllisyys diabeteksen suhteen on pötyä, kaikki esimerkit ja havainnot viittaavat selvästi elintapasairauteen, jonka siis voi itse ehkäistä ja osittain jopa hoitaa.

Biologisesti on loogista ja suorastaan väistämätöntä että haima väsyy tuottamaan insuliinia jatkuvaa korkeaa veren sokeria alentaakseen, mikä luonnollisissa oloissa, (= kivikautisissa, mihinkä kehomme on sopeutunut miljoonien vuosien aikana) tapahtuu äärimmäisen harvoin.