OVATKO KASVIÖLJYT TERVEELLISIMPIÄ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 230720

Linkki artikkeliin

Tästäkin HS.n rasvajutusta puuttuu paljon tärkeää tietoa:

Suomalaiset syövät rasvoista eniten haitallista, EU:kin tuomitsemaa palmuöljyä. Sitä on piilotettu satoihin eri elintarvikkeisiin einekset, leivonnaiset ja roskaruoka etunenässä.

Siemenöljyissä on yleensä paljon tulehduksellisuutta lisäävää omega6:ta, jonka suhde suomalaisten kehossa on aivan liian korkea, n. 6:1. Sydänkohtausten saaneilla (joilla runsas linolihappo siis tulehduttaa verisuonia) suhde on yleensä lähellä 10:1 tai jopa suurempi. Sydänturvallinen suhde on 3:1 tai pienempi.

Edelleen 24.000 kuolee sydän/aivohalvaukseen, joista puolella se on ensimmäinen ja yllätys.

Kuolintilastot johonkin tautiin ovat pätevin terveyssyiden mittari.

Ranskassa (syödään eniten kovia rasvoja) on EU:n paras sydänterveys ja Sveitsissä toiseksi paras, toiseksi korkeimmalla kovien rasvojen kulutuksella.

Camelina- ja hamppuöljyissä öljyssä rasvasuhde O6:03 on lähes 50/50 ja pellavansiemenöljyssä paras, jossa omega3:a on jopa enemmän kuin omega6:tta. Muita siemen öljyjä ei kannata säännöllisesti käyttää.

Teollisuus käyttää lähinnä vain siemenistä voimakkailla ja myrkyllisillä kemikaaleilla kuumauuttamalla liotettuja öljyjä, joista myrkylliset liotusaineet (lipeät ym.) puhdistetaan sitten monivaiheisessa järeässä prosessissa pois. Luonnollisia rasvoja ne eivät kuitenkaan enää ole.

Useimmat rasva-asiantuntijat ovat hyvin epäileviä kuumaprosessoitujen teollisuusrasvojen suhteen ja niiden vaikutuksiin suhtaudutaan perustellusti hyvin skeptisesti. Kylmäpuristaminen on oikea turvallinen kasviöljyjen tuottamistapa.

Kylmäpuristettu oliiviöljy on todistettu moneen kertaan terveelliseksi.

Ihmiset, jotka syövät paljon luonnollisia rasvoja ja rasvaisia ruokia, mutta eivät syö nopeita hiilihydraatteja ollenkaan tai hyvin vähän, ovat lähes poikkeuksetta sulakoita.

Kala on nykyään jo kyseenalainen rasvan lähde, sillä lähes kaikki meret (ja siten kalatkin) ovat saastuneita ja lisäksi kalojen rehussa on epäkestävästi ja ryöstökalastuksella kalastettua meren kalaa. Kassikalassa on lisäksi paljon vähemmän omega3 rasvaa kuin luonnon lohikalassa.

Kalaöljypillerit ovat turvallisin ja puhtain omega3:n välttämättömien EPA ja DHA fraktioiden lähde.