PALJONKO JA MITÄ D-VITAMIINIA ?

Vessin asiantuntija kommentti HS 301021

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008297828.html

”Valoisaan vuodenaikaan ihminen saa yleensä tarvitsemansa D3-vitamiinin auringon valosta”

Tämä jutussa oleva väite ei pidä paikkaansa. Päivä on pitkä jo maaliskuussa, jolloin vielä pukeudutaan peittävästi.

Itse ja meidän yrityksessämme käytämme verkkokaupan valmistetta, jossa 400 kpl (vuoden tarve) 100 mcg:n pillereitä maksaa n. 13 €. Tällainen hinta ei ole juuri kenellekään esteenä ylläpitää tätä supertärkeän ravinteen suojaavaa tasoa.

Vain keskikesällä, jolloin henkilö ulkoilee paljon ja ruskettuu, kun oleskelee ulkona vähissä vaatteissa, D-vitamiinin tuottamisen merkitys ihossa on ratkaisevaa. Silloinkaan seniorikansalaiset ja ylipainoiset eivät välttämättä saa ollenkaan tarpeeksi.

D:n syömisessä taso kehossa on ratkaiseva, ei syöty määrä. Minä uskon niitä kansainvälisiä asiantuntijoita, joiden mukaan optimitaso työikäiselle terveelle on 120 – 150 nmol/l, kun taas seniorille, sairaalle ja toipilaalle 150 – 200 on vielä parempi. Itse pidän tasoani 170:n paikkeilla.

D:n määrittäminen laboratoriossa verinäytteestä maksaa vain jonkun kympin ja yhdessä laajemman (20 – 30 arvoa) terveystarkastuspaketin osana ei juuri mitään.

Kyllä aikuisena kannattaisi analysoida säännöllisesti, miten keho jaksaa, vaikka ennaltaehkäisevyyteen kielteisesti suhtautuva terveydenhuoltojärjestelmämme ei siihen kannustakkaan. Teetämmehän tarkat testit jopa autollemme joka huollossa.

Tarkat labratestit todennäköisesti paljastavat, jos joku asia terveydessä on alkamassa heikentyä ja näin ennaltaehkäisevät toimet voi aloittaa jo hyvissä ajoin.