PAREMPAA KANSANTERVEYTTÄ VERO JA SÄÄNNÖSOHJAUKSELLA

Vessin asiantuntijakommentti Hs 260820

Linkki artikkeliin

Idea on hyvä ja seuraavassa on lisää tehokkaita ja toimivia keinoja:

Sairaan- ja hoivahoito tulee suoraan ja välillisesti yhteiskunnalle niin kalliiksi (kaikkien maksajien kulut hurjat 30 mrd.), että terveyden ylläpitoon kohdistuvilla haitta- ja kannusveroilla olisi ehdottomasti merkittävä kokonaistaloudellinen vaikutus.

Tärkeää olisi verottaa niin raskaasti (vaikka 50 % ALV) haittaruokaa (pika- ja roskaruoka, makeiset, eri sokerilajit, puhdistetut tärkkelyspitoiset viljat, palmuöljy), että sillä olisi varmasti vaikutusta kulutukseen.

Kun samalla kiistatta terveelliset ravintoaineet (marjat, vihannekset, hedelmät, siemenet, pähkinät, kala, sienet, merilevä, 100 % kokoviljatuotteet ilmasokerilisiä) vapautettaisiin kokonaan ALV:stä, alkaisi kulutus varmasti ohjautua uudelleen ilman ravintokulujen nousua.

Vero-ohjauksen lisäksi säännöksillä valmis- ja teollisuusruuissa voisi ja tulisi ohjata ruuan terveellisyyttä. Näitä olisi sokerikielto ns. suolaisissa ruuissa ja suolan (mieluummin lisätyn natriumin) voimakas rajoittaminen sekä kuituminimin lisääminen suurimpaan osaan valmis-, pika- ja teollisuusruokia.

Myös sallittujen lisäaineiden luettelo tulisi siivota sekä estää jo epäiltyjen hormonihäirintää aiheuttavien kemikaalien käyttö elintarviketeollisuudessa, myös pakkauksissa.

Nämä toimet eivät maksaisi valtiolle yhtään mitään, mutta kansanterveysvaikutus olisi merkittävä.

Englannin menestyneen esimerkin (muistisairauksien torjunta) mukaan foolihapon (B9 vit.) reilu lisääminen jauhoihin ja D-vitamiinin nykyistä paljon reilumpi lisääminen maito- ym. tuotteisiin olisi myös tehokasta kansanterveyden hoitoa ilman kuluja valtiolle.

Kirjoittajien vihjaama kansallinen sairauksien ennaltaehkäisevä terveyspolitiikka olisi kiireellinen ja siitä voisi rohkealla ohjauksella tehdä ”game changerin”.

Imperiumin vastaisku (sairaanhoito- ja lääkeklusteri) tulisi olemaan hurja sen puolustaessa totuttua liikevaihtonsa ja voittonsa kasvua.