Vessin asiantuntijakommentti Hs 191020
Juttuun on tärkeää lisätä muutama olennainen asia.
Nukkumisaika ja unen pituus ovat molemmat keskeisen merkityksellisiä.
Aikaisemmin nukkumaan menevät ovat keskimäärin solakampia ja heillä on parempi mielenterveys paremman suolistoflooran takia.
Luontainen vuorikausi alkaa, kun tulee pimeää eli silloin mennään nukkumaan aika aikaisin.
Sähkövalo ja sähkön avulla aikaansaadut viihteet tuhoavat tämän helposti, jos ei ole elintavoissaan suunnitelmallisuutta ja itsekuria ja vanhemmilla jämäkkyyttä lastensa nukkuma-aikojen suhteen.
Pohjoinen sijaintimme tuo lisävaikeutta rytmittää nukkuminen auringon nousun ja laskun mukaan. Kyllä se kuitenkin tuntui onnistuvan paljon nykyistä paremmin n. 100 vuoden ajan ”sähkökaudella” ennen televisiota eli ilman koukuttavia verkko- ja muita nettiviihdepalveluita ja yöravintoloita.
Syömme kuitua 13 g/pv, mikä on aivan liian vähän suoliston ja siis myös ihmisen hyvinvointiin uni mukaan luettuna. Ihmiskunta söi kuitua kivikaudella 100 – 300 g. Mielestäni aivan mini on 50 g tai 50 g / 1000 kcal, minkä toteutuminen vaatii suuria muutoksia ruokavalioon. Onneksi tietoisille on valittavissa nykyisin runsaasti vaihtoehtoja.
Tehokkain löytämäni ”kuituruoka” on liuottaa omega 3 pitoisia (shia, pellava) siemeniä vedessä yön yli ja lisätä aamulla marjoja, hedelmiä, kurkumaa (=suolisto ”lääke”), avokadoa, oliivi- ja kookosrasvaa ja jauhaa se tehosekoittajassa hyvänmakuiseksi superravitsevaksi smoothieksi. Otan lasin aamu- ja iltapäivällä ja teen 2 pv annoksen kerralla.
Monet asiat nykyaikana tuhoavat suolistomikrobeja kuten antibiootit, mutta myös lääkkeistä n 25 % ja tiettävästi myös monet ruuan kemialliset lisäaineet.
Ruuan prosessoinnin kasvamisen mukana niukkenee suolistomikrobien määrä, mutta myös niiden kirjo.
Olematon ja tehoton kansallinen sairauksien ennaltaehkäisy lisää kansalaisten eriarvoistumista ja jakoa A-ja B terveysryhmiin.
Lukeneet ja tietoiset muokkaavat itse myös suolistoelintapojaan ja siten terveyttään paremmiksi, kun taas muut ohjautuvat teollisuuden mainosten kautta huonoihin elintapoihin, ylipainoon ja sairastamaan enemmän.