ROGER FEDERER ESIMERKKI HYVÄSTÄ AIVOTERVEYDEN HOIDOSTA

Vanheneva mestarivalmentautuu viisaasti ja pelaa yhä huipulla Hs 30319

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000006021500.html

Hämmästelemme Roger Federerin 15 vuotista uraa kivikovan tennismaailman huipulla

ja kuusivuotiaasta lähtien mailan varressa kiinni, eli 32 vuotta.

Jotakin hän muutti paremmaksi valmentautumisessaan n. 5 v sitten. Hän pääsi takaisin kärkinelikköön. Ainutlaatuista.

Kuitenkin Federer voi voittaa nyt ”vanhana” sellaisia turnauksia helpommin, joissa pelataan paras kolmesta helpommin kuin Grand Slam turnauksia (Australian ja Ranskan avoimet, Wimbledon), joissa ainoina pelataan paras viidestä (pitää olla 3 voitettua erää).

Vanhenevan pelaajan aivot väsyvät pitkien otteluiden ja turnausten aikana selvästi nuoria enemmän ja pelitaso laskee. Myös Dojkovits ja Nadal pelaavat enää vain ajoittain yhtä hyvin kuin 5 – 8 vuotta sitten. Esimerkiksi Jarkko Nieminen voitti uransa alkuaikoina lähes järjestään 5 eräiset ottelut ja lopulla uraa lähes järjestään hävisi ne.

Aivotoiminnasta johtuva hiipuminen on nähty selvästi ja toistuvasti, myös muidenkin vanhenevien pelaajien kohdalla.

Tämä ilmiö kertoo paljon ihmisen aivoista, ja tätä ilmiötä voi hyödyntää kuka vaan työikäinen pitämällä aivonsa pitempään kunnossa.

Aivojen ikääntymistä voi hidastaa päivittäin nauttimalla aivoterveellisiä ravintoaineita kuten kalaa- ja oliiviöljyä, D-vitamiinia, fosfolipidejä, kurkumaa ja aivoterveysvaikutteisia yrttejä. Kasvitieteen prof. Piippo on esitellyt näistä kirjoissaan.

Stressin hallinta ja unielämän optimointi on myös tärkeää.

Hyvään aivoterveyteen pitää karsia myös haitallisia asioita kuten huono uni, ylipaino, nopeat hiilihydraatit, roskaruoka kemikaaleineen, masennus ja masennusta aiheuttavia lääkkeet ja liikkumaton epäsosiaalinen elämäntapa.

Tennis liikuntana on yksi parhaista (tanssi lienee paras) aivoterveysliikunnoista.

On ilahduttavaa nähdä maailmalla terveystietoisia, iloisia, solakoita, virkeitä, selväpäiviä ja aktiivisia 80 – 90 vuotiaita tenniksen harrastajia.