Rokotteet heikentävät vastustuskykyä

Uutinen Tekniikka & Talous
Emmi Tuomisto15.1.202218:34 LÄÄKKEETINFEKTIOSAIRAUDETKORONAVIRUSROKOTTEET

Euroopan Lääkevirasto huomauttaa:
Toistuvat tehosterokotteet voivat heikentää immuunivastetta
– ”Ei voida toistaa jatkuvasti”

Tehosterokote voidaan antaa kerran tai kaksi, mutta pitkäaikaiseksi ratkaisuksi siitä ei ole.

Strategia mietittävä uusiksi. Monissa maissa, myös Suomessa, jaetaan parhaillaan ensimmäisiä tehosteannoksia.

Toistuvista Covid-19-tehosterokotuksista voi olla jopa haittaa immuunivasteelle, varoittavat EU:n sääntelyviranomaiset. Asiasta kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Neljän kuukauden välein saadut tehosterokotukset voivat lopulta heikentää immuunivastetta eli elimistön puolustusreaktiota. Euroopan Lääkeviraston mukaan tehosterokotteiden väliä pitäisi pidentää ja antaa rokotukset paikallisen flunssakauden mukaan, kuten nykyään tehdään influenssarokotteiden kohdalla.

Tällä hetkellä monissa maissa harkitaan neljännen rokotteen, eli toisen tehosterokotteen antamista. Kaksi ensimmäistä rokotetta ovat yksi annos ja kolmas rokote on ensimmäinen tehosteannos.

Esimerkiksi Israelissa neljättä rokoteannosta on jo jaettu kaikille yli 60-vuotiaille, kun taas esimerkiksi Britanniassa on sanottu, että kolmekin annosta, eli yksi tehosterokote riittää toistaiseksi suojaamaan myös omikronilta.

Lääkeviraston rokotusstrategiasta vastaava Marco Cavalieri sanoo, että tehosteannoksia voidaan antaa kerran tai kaksi, mutta niitä ei voida toistaa jatkuvasti. Nykyisestä pandemiatilanteesta pitäisi siirtyä kohti endeemistä, eli paikallisesti leviävää ja hallittavaa vaihetta.

Myös Maailman terveysjärjestö WHO viestitti tiistaina 11.1.22, että pelkkä tehosterokotteiden jakelu ei ole toimiva strategia uusia variantteja vastaan.