SAIRAANHOITO OK – TERVEYDENHOITO HEIKKOA, JOSSA SUURI SÄÄSTÖMAHDOLLISUUS

Vessintäydentävä kommentti Hs juttuun 140319

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006033685.html

Suomessa sairaanhoito on kohtuullista, mutta terveydenhoito eli ennaltaehkäisevä ja terveyttä ylläpitävä hoito, surkeaa.

Ennaltaehkäisystä kukaan ei uskalla puhua, kun sillä astutaan suurten toimijoiden varpaille.

Meillä olisi käytettävissä kymmeniä terveyskäyttäytymistä muokkaavaa ja terveysympäristöä parantavaa keinoa käytettävissä, joilla sairastamista saataisiin vähennettyä huomattavasti, todennäköisesti jopa muutamilla kymmenillä prosenteilla.

Näillä olisi miljardivaikutus kustannuksiin.

N. 30 miljardia ovat valtion, yksityisten, kuntien, vakuutusyhtiöitten ja järjestöjen maksamat sairaanhoitomenot. Siitä olisi mahdollista säästää muutama miljardi fiksulla politiikalla. Muutama keino kymmenien joukossa olisi:

Määrätä nykyistä tiukemmat rajat valmisruokien kokonaisnatriumille (suola ym. 40 muuta) mikä laskisi vaikutuksiltaan haitallista verenpainetta.

Napsauttaa lisätylle sokerille ja roskaruualle 50 % ALV samalla kun kasviksilta (sienet, siemenet, pähkinät, hedelmät, vihannekset, marjat) se otettaisiin kokonaan pois.

Määrätä valmisruokiin kuituminimi, mikä vähentäisi suoliston tulehtuneisuutta tehokkaasti ja sillä keinoin monien sairauksien esiintyvyyttä.

Lisäyttää teollisuudella foolihappoa jauhoihin Britannian tapaan, jossa pelkästään tällä tempulla muistisairaudet on saatu laskuun UK:ssa ainoana maana EU:ssa. 

Arat ja näköalattomat poliitikkomme luikkivat pakoon järkipäätöksiä ja voivottelevat rahojen loppumisesta sairaanhoidossa, vaikka korjaavat keinot ovat heillä omissa käsissä.

Tästä mahdollisuudesta pitäisi puhua enemmän ja tiukata poliitikoilta kunnon toimia.

Näin saisimme taas riittävästi rahaa lastemme koulutukseen, kun sairaanhoidosta säästyisi jättisummia.