Ensisysäys siskon antamasta kirjasta
Rautalampi
Marjatta Hänninen
Veli-Jussi Jalkasen työhuoneen kalustus on kuin ergonomian oppikirjasta: oman tuotannon satulatuoleja ja sähköisesti AUTOMAATTISESTI SÄÄTYVÄ TYÖPÖYTÄ, MAHAKOLO JA KYYNÄRPEHMIKKEET, 3 SUURTA MONITORIA, ISTUMATERVEELLINEN VAATETUS.
Mutta onko Elämysten ja Ystävyyden Kartanon yrittäjä ryhtynyt viherpeukaloksi, sillä työpöydän vieressä ikkunan luona kasvaa kookkaassa tynnyrissä rykelmä kirjorönsyliljoja?
Selitys on kiinnostava.
– Kompostitynnyrissä on KOMPOSTIMULTAA, Jalkanen kertoo ja näyttää, kuinka kasvien keskeltä nousee muoviputki. Sielun silmin voi nähdä ilmassa leijuvan liuta bakteereja.
YLEISEN Tynnyrin kirjorönsylilja tiedetään puhdistavan huoneilmaa.
Ajatuksena on ’luontoa sisätiloissa’ ja sitä kautta positiivisia vaikutuksia.
Idean pontimena on verrokkitutkimus ja sen tulokset. Hankkeessa verrattiin luonnossa liikkuvan ja sisätiloissa ohjatun SENIORIryhmän aivoterveystuloksia ensin mainitun SELVÄKSI eduksi.
Jalkasen kiinnostus terveysasioihin heräsi jo teini-iässä.
– Siskoni antoi minulle kanadalaisen lääkärin Robert Jacksonin kirjoittaman kirjan ”Ei enää sairautta”. Kirja MULLISTI AJATTELUNI. Olin tuolloin viisitoistavuotias.
– 55-vuotiaana kirjailija oli ylipainoinen ja kärsi monista VAKAVISTA vaivoista. Hän muutti tottumuksiaan, TULI TÄYSIN TERVEEKSI JA KESTÄVYYSURHEILIJAKSI ja lopulta 82-vuotiaana VIELÄ 10 TUNNIN LÄÄKÄRIN PÄIVÄ TEHDEN kirjoitti kokemuksistaan kirjan.
– Jos minulla olisi valta, niin jokainen 50-vuotias saisi YHTEISKUNNALTA YKSILÖLLISEN AIVOTERVEYSOHJELMAN JA – TUEN, JOLLA MUISTISAIRAUDET EHKÄISTÄISIIN.
Omien kokemusten ja eri lähteistä hakemansa tiedon pohjalta Veli-Jussi Jalkanen on laatinut yksityiskohtaiset, ennaltaehkäisevät terveysohjeet niin työikäisille kuin senioreillekin JA MONIA TERVEYDEN SEKTOREIDEN KEHITTÄMISOHJELMIA MM UNI, AIVOTERVYS, KASVAIMET JNE.
ENNALTEHKÄISYN KEINOISTA KÄYDÄÄN JULKISUUDESSA TIUKKAA KESKUSTELUA. Esimerkiksi lääkebisnekseen ja siihen SALAA TAI JULKISESTI SITOUTUNEIDEN toimiin Jalkanen suhtautuu kriittisesti.
Terveysohjeiden laatija myöntää, että aina ei voi ”voittaa”.
– Vaikka olisi millaiset elintavat tahansa, ei sataprosenttista terveystakuuta ole. Voi SILTI tulla kroonisia sairauksia ja yllätyksiä, VAIKKA TODENNÄKÖISYYS PIENENEEKIN PALJON.
– Jokainen toivoo: ”Voi kun saisin elää suhteellisen terveenä.” Niinpä haluan tuoda esille TEHOKKAAN ennaltaehkäisyn SUURIA MAHDOLLISUUKSIA.
Sahalan kartanon yhteydessä toimiva, 1990-luvun puolivälissä syntynyt Elämysten Ystävyyden Kartano keskittyy MYÖS hyvinvointiin ja ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon.
Tietoa on koottu muun muassa ennaltaehkäisyyn MAAILMAN ETURIVIN erikoistuneilta TUTKIJOILTA (mm. foundmyfitnes.com), lääkäreiltä ja harrastajakunnalta, johon kuuluvat omaa terveyttään ”TUUNAAVAT” JA mittaavat biohakkerit (biohacker.fi).
– Tavoitteena on järjestää ennaltaehkäisevää TIIMI- JA terveyskoulutusta ERI MUODOISSA, ”METSÄTERVEYSTUOTTEITA JA – PALVELUJA” JA LUONTORETKIÄ.
Parhaillaan on meneillään omien terveysaiheisten artikkeleiden kokoaminen MM. Kiinassa julkaistavaksi kirjaksi. Tavoitteena on saada YMPÄRÖIVÄN MATKAILUALUEEN HOTELLEIHIN SIELTÄ terveysmatkailUVIRTA. ALUSSA TÄMÄ TAPAHTUU OMIEN KONTAKTIEN AVULLA.
Nuorena säväyttäneen Jacksonin lisäksi on löytynyt toinenkin haastateltavan nimeämä ”idoli”. Hän on tv-dokumenteissa (AREENA.YLE.FI) nähty Johan Venninen, sokea mies, joka ylsi liki uskomattomiin tekoihin vielä vanhuusiässä. Venninen eli aktiivista elämää KASVISSYÖJÄNÄ, PÄÄASIASSA OMAN PUUTARHANSA TUOTTEILLA JA TERVEENÄ 99-vuotiaaksi asti.
Veli-Jussi Jalkasella itsellään on kehitteillä ja suunnittelussa lukuisia ISTUMISEEN LIITTYVIÄ tuoteideoita. Yksi niistä liittyy harrastukseen puolison, Marie Jalkasen kanssa.
– Olen suunnitellut uuden ERGONOMISEN kanootin, joka on samalla UUSI TUOTE. Alamme keväällä MELONTALIIKUNNAN, MUTTA TERVEELLISESSÄ ASENNOSSA.
Pariskunnan voi löytää myös ratsastamasta, pelaamasta tennistä, tanssimasta, GOLFFAAMASTA ja HIIHTÄMÄSTÄ.
Joskus hytiseviä kansalaisia on saattanut ihmetyttää, miten Veli-Jussi Jalkanen tarkenee kylmässä säässä – jopa talvipakkasessa – kovin kevyessä vaatetuksessa.
– En helposti palele, kylmänsietokyky on hyvä. Keho tuottaa lämpöä, reagoi kylmään ilmaan, MIKÄ MYÖS AKTIVOI MONIA TERVEYTTÄ EDISTÄVIÄ ELINTOIMINTOJA.
– Saatan kävellä LUMESSAKIN paljasjaloin työhuoneelle. Juttuhetkellä sandaalit olivat jaloissa, mutta ei sukkia.
– UIN MIELELÄNI AVANNOSSA KUN ”SATTUU KOHDALLE”.
Vanhaan oletukseen pukeutunut kysymys ”Terveellisyysohjeiden noudattamisessa meitä auttanee itsekuri?” ei saa Veli-Jussi Jalkaselta kyllä-vastausta.
– Sen varaan ei kannata jättää, MUTTA KUN SISÄISTÄÄ TARPEEKSI HYVÄÄ JA KESKEISTÄ TIETOA, SE MOTIVOI JA AUTTAA TERVEYDEN PARANTAMISEEN.