STATIINITKO TURVALLISIA ?

Vessin korjaava kommentti Hs 40520

Linkki artikkeliin

HS:n juttu käsitteli näitä lääkkeitä jostakin syystä melko kritiikittömästi. Jos tämä juttu on tehty mainosmielessä, HS tulee sensuroimaan statiinikriittiset kommentit.

Statiinien käyttö perustuu pääasiassa kiistanalaiseen ns. ”kolesteroliteoriaan”, mikä on kyseenalaistettu monissa tutkimuksissa ja kirjoissa.  Mm tri Tolonen ja entinen potilas Utriainen ovat kirjoittaneet aiheesta.

MOT käsitteli ohjelmassaan ”Kolesterolipommi” (ks Areena.yle.fi) satiinien markkinointiin ja käyttöön liittyviä huomattavia ongelmia kuten liikuntahaittoja, haimatulehduksia ja sitä, että valtava joukko syö statiineja ”turhaan”.

Myöskin itse tuntevieni ystävien urheilusuoritukset ovat kärsineet statiinien syönnin seurauksena.

Statiinien myynti oli muutama vuosi n. 160 mrd dollaria maailmanlaajuisesti. Se on siis valtava business.

Tiedän iäkkäitä naisia, joille lääkäri on määrännyt statiineja, vaikka juuri tässä ikäryhmässä niistä ei ole terveyshyötyjä.

Sairaanhoito sai hyvän syyn alkaa määrätä statiineja myös ns. ”terveille”, kun määrättiin erittäin kiistanalainen kokonaiskolesteroliarvo 5, jonka alle arvo olisi tärkeää saada.

Tutkimus on kuitenkin osoittanut, että sydänterveyttä määrittävät selvästi paremmin Omega6:n ja Omega 3:n suhde, triglyseriidit ja LDL:ssa nimenomaan sen ”small – dence” osuus.