Suomalaisistakin tehdään lääkeriippuvaisia tarkoituksella

Vessin HS täydentävä kommentti polttavasta lääkkeiden väärinkäyttöongelmasta

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005761032.html

Lääkeriippuvuutta ei oikeasti halutakkaan hoitaa.

Sen jatkumisesta ja pahenemisesta tulee valtavat tulot meillä ja muissa maissa lääketeollisuudelle, joka ei potilaiden eduista välitä. Hyvänä esimerkkinä tästä on meneillään oleva ja paheneva USA:a katastrofaalinen opioidi – ongelma, jonka synnyssä lääkäreillä ja lääkevalmistajilla on päävastuu.

Suomessa lääkemyynti on 2.8 mrd ja sitä koetetaan kasvattaa koko ajan medikalisaation eli turhan lääkityksen keinoin. Lääkkeiden väärinkäyttö lisää myyntiä siinä missä asiallinenkin lääkkeiden käyttö.

Yleisö ei ymmärrä riskeistä, että kaikki lääkkeet rasittavat maksaa ja n. 200 yleisintä lääkettä myös aiheuttaa masennusta. Lääkkeiden syöntikierteeseen tai riippuvuuteen joutunut turvautuu vain lääkkeisiin ja jättää monesti tehokkaatkin lääkkeettömät keinot kokonaan käyttämättä.

Farmakologia eli lääkeoppi on lääkäreiden koulutuksessa keskeisin ala, joten myös lääkärit ovat erittäin lääkesuuntautuneita, mikä pahentaa ongelmia. Lisäksi monet lääkärit ovat itse lääkkeiden väärinkäyttäjiä, mitä ongelmaa koetetaan hoitaa kaikessa hiljaisuudessa.

Lääkeyhtiöiden tavoista tehdä ihmisistä lääkeriippuvaisia voi lukea mm. EU:n lääkeviraston johdosta eläköityneen prof. Köetzchen 2014 kirjasta ”Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt Rikollisuus.”