Suomalaisten ruokavalio masennuttaa

Vessin korjaava kommentti Hs:n oikeansuuntaiseen juttuun 250119

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005976985.html

Ylipitkässä ja löysästi kirjoitetussa artikkelissa on paljonkorjattavaa.

Viimeinen ohje: ”Syö tavallista ruokaa” on päin honkia, kun se tulee amerikkalaiselta, joilla se tarkoittaa roskaruokaa.
Meillä tavallinen ruoka tarkoittaa juuri sitä ruokaa (leivät, valmisruuat, pikaruoka, roskaruoka, runsas viljojen käyttö), jolla me suomalaiset lihomme, sairastumme ja masennumme.

Korjaus artikkeliin: Välimeren ruoka ei ole kevyttä. Mm Ranskassa syödään eniten Euroopassa kovia rasvoja, mutta siellä on Euroopan paras sydänterveys ja mielen sairauksia alle puolet kuin meillä. Sveitsi on kakkosena kovissa rasvoissa ja sydänterveydessä.

Erona on, että Välimeren maissa EI SYÖDÄ margariineja, joissa on muunnettuja rasvoja ja siemen öljyjä (tulehduttavaa linolihappoa) vaan oliiviöljyä.
Kuidun määrät artikkelissa olivat väärät. Meillä syödään n. 13 g ja muissa Pohjoismaissa ja Saksassa vielä 1-2 g vähemmän. Kuitua pitäisi syödä yli 50 g / 1000 kcal, mikä merkitsee dramaattista muutosta ruokavalioon. 500 g kasviksia (siemenet, sienet, hedelmät, marjat, vihannekset) ei riitä. Tarvitaan kilo. Se on helppo koostaa, jos syö niitä monipuolisesti ja käyttää hedelmiä myös ruokana eikä vain välipalana. Siemen-, marja- ja vihersmootheissa kasviksia menee paljon.
Viljassa on kuitua, mutta myös gluteiinia ja tärkkelystä, joka siis lihottaa ja sairastuttaa, kuten näemme ympärillämme. 
Hyvä kuitu kasvattaa hyviä bakteereita ja serotoniinia, joka on suoliston välittäjäaine ja hyvän mielen hormoni aivoissa. Kuidun puute ja valkoinen vilja tulehduttaa suolen ja aiheuttaa masennusta ja muistisairauksia.

Kala-ateriasta saamme kalan rasvaa kymmeniä grammoja. Omega3 – kokeet on tehty liian pienillä määrillä. Jos sitä syödään 3-4 g/pv, vaikutuksia tulee. Aivomme, joiden kuivapainosta yli puolet on Omega3, tarvitsevat rasvansa joka päivä. 2 krt/vko kalaa ei riitä. Alfalinoleenirasvaisten (siitä muodostuu Omega3) pähkinöiden ja siementen syönti auttaa tehokkaasti.
Suomalaiset ravintosuositukset ovat siis aivan vääriä.