TARVITAANKO LISÄRAVINTEITA

Vessin asiantuntijakommentti HS 71120

Linkki artikkeliin

Ravintopuutteisiin on paljon tekijöitä.

Peltomme ovat satoja vuosia vanhoja ja usein huuhtoutuneita ja köyhtyneitä. Suuri osa niistä on karkeita kivennäismaita tai turvemaita, joissa on hyvin niukalti mikroravinteita.

Puhdistamme eli prosessoimme ruokiamme niin, että reilusti yli puolet syödyistä kaloreistamme tulee vähäarvoisesta roska- tai pikaruuasta, makeisista ja kotiruokaa heikoimmista teollisista eineksistä. Kaikki lisätty sokeri ja makeiset ovat tietenkin roskaruokaa.

Energian kulutuksemme ja sitä vastaava syödyn ruuan määrä on tyypillisellä ja vain pari tuntia liikuntaa harjoittavalla nykyihmisellä hyvin alhainen. Suojaravinteiden saantitarve ei laske läheskään kaloritarpeen mukana.

Kehomme pitäisi valmistaa n. 3500 biokemiallista ainetta n. 20 ravinteesta, joista aika moni on nykyelämässä optimitason alapuolella tai suorastaan puutoksen puolella.

Juuri tästä syystä erityisen ravinnerikkaat ruuat (superfoodit) ovat terveysharrastajien käyttämiä lisäravinteiden lisäksi.

Ei ole sattumaa tai arvailua, miksi joka ikinen ammattimainen kotieläinten kasvattaja antaa tutkimuksiin perustuen eläimilleen lisäravinteita maksimoidakseen eläintensä terveyden.

Foolihappoa suomalaiset saavat n. 250 mcg kun Englannin kansallinen suositus on EU:n korkein eli 800 mcg/pv. Tämä pakkosyötetään kansalle jauhoissa ja ehkä siellä siksi onkin EU:n paras trendi muistisairauksissa.

Pahoja puutteita monilla suomalaisilla on D-, B9 ja B12-vitamiinin, Omega3 rasvahappojen, seleenin, kaliumin, sinkin, magnesiumin, kromin ja jodin saannissa. Yleensä natriumia saadaan liikaa ja ruoka on lisäksi aivan liian paljon happoa muodostavaa, siinä on liian vähän raakakasviksista saatavia entsyymejä ja sen kuitupitoisuus on keskimäärin luokkaa neljännes edes kohtuullisesta tasosta.

Ravitsemuspuutteita on opittu yhdistämään määrättyihin sairauksiin kuten esim. kilpirauhas-, sydän- ja verisuoni-, suolisto- sekä myös aivojen ja mielenterveyden vaivoihin, alhaiseen vastustuskykyyn ja syöpään (D-vit.).