Vääriä väittämiä kolesterolista

Vessin korjaava ja täydentävä HS kommentti

https://www.hs.fi/elama/art-2000005674071.html

 

Uutisen monet tiedot ovat harhaanjohtavia.

Ensinnäkin ns. ”kolesteroliteoria” on maailman tiedepiireissä haudattu. Mm. arvotettu TIME magazine otsikoi etu- JA sisäsivullaan tästä v. 2015.

Sydänkuolemilla ja kokonaiskolesterolilla on vähäinen vastaavuus. Suomessa mm. LL Tolonen ja Utriainen kirjoissaan tuovat esiin aiheen faktat ja väärät yleiset suositukset ja käytännöt. 50 -vuotias naapurini sai hiljattain sydänkohtauksen, vaikka kokonaiskolesteroli oli 4.3, LDL ja triglyseridit olivat ihan hyvät.

Sen sijaan kehossa Omega6:n liikasuhde Omega 3 – rasvoihin on merkittävä riski. Lihajalosteet ovat selvästi haitallisia. Useimpien Omega6 – rikkaiden kasviöljyjen linolihappo on todistetusti aiheuttaa tulehduksellisuutta.

Sydänterveyden syytekijät ovat muualla kuin kolesterolissa. Itä-Suomalaiset ovat moninkertaisessa vaarassa saada sydänkohtaus länsirannikon ihmisiin verraten. Syy on ainakin magnesiumissa ja seleenissä, jota savialueen ja rannikon ihmiset saavat enemmän.

Kovien rasvojen epäterveellisyys on yleisesti ottaen pötyä. Ranskalaiset kuluttavat Euroopassa eniten kovia rasvoja ja siellä on paras sydänterveys. Sveitsi kuluttaa näitä toiseksi eniten ja siellä on toiseksi paras sydänterveys.

Uutisen kirjoittajat suosittelevat kasviöljyjä, vaikka suurin osa niistä nostaa haitallista Omega6 pitoisuutta. Eniten käytetty on palmuöljy, jota syömme 56 kg/v piilotettuna eineksiin, pikaruokaan, salaatin kastikkeisiin jne. EU-komissio suosittelee palmuöljyn välttämistä sen haittavaikutusten takia.

Kylmäpuristettu neitsytoliiviöljy lienee kasviöljyistä terveellisin ja kuuluukin keskeisesti terveelliseen ”Välimeren ruokavalioon”. Muita terveellisiä rasvaisia ruokia ovat vierasaineista puhdas kala (jota on jo varsin vähän), pähkinät, siemenet, muna, riistan ja pelkällä ruoholla kasvatetun eläimen liha ja homogenoimattoman maidon rasvakin.

 

Kirjoittajat kannattavat vielä vanhentunutta kolesteroliteoriaa.

Se on lääketeollisuudelle tärkeä ylläpidettävä sen tieteellisestä pätemättömyydestä huolimatta. Sen avulla saadaan myytyä lääkkeitä Suomessa n. 700.000: lle ihmiselle.

Valitettavasti useimmat lääkärit ja tutkijat eivät Suomessa osaa yhtään ravitsemuslääketiedettä, jonka keinoin sydänsairaudet olisivat kokonaan ehkäistävissä ja myös hoidettavissa. Siinä ei myydä lääkkeitä vaan neuvotaan terveellisiä ruokia, sydänterveyttä parantavia lääkekasvivalmisteita, terveellistä liikunta- ja elintapaa, sekä tärkeitä lisäravinteita.

Myöskään kansanterveyden tutkijoiden neuvomat keinot eivät ole aina oikeita ja noudattelevat lääketeollisuuden sairastuttavia toiveita.

Maailmalla on kuitenkin olemassa ja voimistuvassa voimakas ennaltaehkäisevän terveyden liike, jonka piiristä saa hyvää tietoa. Liikkeessä on suomalaisiakin asiantuntijoita mutta ei Suomessa ole juuri tutkijoita tai tutkimuslaitoksia.

Kaikille kotieläimille syötetään reilusti lisäravinteita, vaikka niiden rehu on paljon täysipainoisempaa kuin ihmisten ruoka. Siksi niillä ei ole juuri koskaan sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia.

Karjaeläinten sairastaminen romahduttaa kotieläintuotannon kannattavuuden, siksi ne pidetään koko ajan terveenä. Ihmisten sairastaminen on sitä vastoin suuri business, jota ylläpidetään väärällä neuvonnalla ja huonolla kansanterveyden ohjauksella.

Keinot, joilla sydänvaivat ehkäistään ja hoidetaan ilman elinikäistä lääkeorjuutta kaikkine sivuvaikutuksineen ja kustannuksineen, on ihmiskunnan, mutta valitettavan harva lääkärin tiedossa puutteellisesta ja lääkeohjauksesta koulutuksesta johtuen.

Vaarallinen asia kolesterolissa on LDL:n osanen nimeltään ”Small dense” LDL.
Jos se hapettuu / sokeroituu, plakkia alkaa kerääntyä verisuonten seinämiin. Plakista alle 10 % on kolestrolia.
Jo pienikin määrä Small dense kolesterolia on vaarallista, jos henkilön antioksidanttitasot ovat huonot ja päinvastoin.
Pieni joukko suomalaisia (luokkaa prosentti) kantaa geeniä joka aiheuttaa perinnöllisen ns. familiaarisen hyperkolesteroolin, jolloin kokonaiskolesterolin taso on yleensä 8-10.
Sekään ei ole vaarallinen, jos henkilöllä on riittävästi Omega3, seleeniä, magnesiumia, sinkkiä ja muita antioksidantteja kehossaan kaiken aikaa. Näin ollen säännöllistä lääkitystä tarvita.
Sokeri ja nopeat hiilihydraatit ovat paljon pahempi sydänriski kuin kolesterolin taso, koska ne juuri hapettavat Small dense fraktiot.
Erittäin hyviä sydänterveyttä parantavia aineita ovat em. aineiden lisäksi myös luteiini, berberiini ja karnosiini.

Punajuuri (mehu) ja muut nitraattipitoiset kasvikset (nokkonen, pinaatti) puhdistavat valtimoita ja ovat siten myös hyviä ennakkoehkäisyssä.
On olemassa tarkkoja laboratoriokokeita selvittää kehon Omega3 taso (ja O3/O6 suhde), veren terveys ja jopa suonten plakkiutumisen senhetkinen aste.