VATSAN TURVOTUKSEN MONET SYYT

Vessin täydentäväkommentti Hs 70519
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006096594.html

Putkonen unohtaa tai ei tiedä useita yleisiä turvotuksen syitä.

Ensinnäkin, suoliston mitkä vaan osat (vatsalaukku, ohutsuolen alkuosa, loppuosa, paksusuoli, peräsuoli) voivat olla turvotuksen syyalue ja kukin niistä vielä kovin monesta eri syystä, jotka liittyvät ravitsemisvirheisiin tai huonoihin ruokatapoihin, joiden ansiosta myös suoliston bakteerikanta (mikrobiomi) on huono ja monia haittoja aiheuttava.  Myös antibiootit ja monet muut lääkkeet heikentävät mikrobiomia.

Ehkä tavallisin turvotuksen alkusyy ovat nopeiden hiilihydraattien syöminen. Heillä ylipainon on lisäksi lähes järjestään vaihtelevasti tulehdusta suolistossa, ilman varsinaista ärtyvän suolen oireyhtymää, joka haavaisena vuotaa suoleen päin verta ja suoliston myrkyllisiä aineita elimistöön.

Monien suolisto on herkistynyt gluteiinille, jota on vehnässä ja rukiissa paljon, ja jota teollisuus vastuuttomasti vielä käyttää yleisenä lisäaineena runsaasti.
Allergisoitunut, yliherkistynyt, vuotava ja tulehtunut vatsa ja suolisto on aina turvoksissa.

Maitotuotteet ärsyttävät monen suolistoa, joko laktaasi entsyymin (pilkkoo maitosokeria) takia, tai rasvan luonnottoman rakenteen takia. Siitä on poistettu rasvaa, se on homogenosoitu (rasvojen pilkkominen) ja pastöroitu. Maidossa (Ayrshire + friisiläisrotu) on myös hapettava BCM7proteiini, jolla altistaa moniin kansansairauksiin.

Vatsan turvotuksia aiheuttavat varmuudella eri ihmisillä eri tavoin einesten ja valmisruokien sadat hyväksytyt, mutta monella tavalla epäilyttävät tai haitallisiksi todetut lisäaineet, joiden yhteisvaikutuksia ei tiedetä.

Liikunnan puute ja Putkosen jo mainitsemat vähänkään kireät alus- ym. vaatteet ja vyöt ovat yksiselitteisesti haitallisia suoliston toiminnalle ja elintärkeälle ja superherkälle nestekierrolle.

Istuminen hyväryhtisenä keinuvassa keskiraollisessa kotimaisessa satulatuolissa ei aiheuta haitallista painetta vatsaonteloon, ei estä suoliston liikerefleksiä (peristaltiikka), varsalihasten ”tukiliikettä”, eikä keuhkojen suolistoa hierovaa toimintaa. Tällaisesta tuolista on lisäksi helppo myös lähteä liikkeelle.