VESSIN KOMMENTTI HS:N MASENNUSUUTISEEN

http://www.hs.fi/ilta/23112016/a1479876512886

 

Masennusta hoidetaan useimmiten tehottomasti ja sivuvaikutuksia aiheuttaen lääkkeillä.

Lähes kaikki alakulot tai masennukset saadaan pois hyvillä elämänvalinnoilla ja kotikonstein, jos tietää konstit.

Kaiken mielenterveyden perusta on hyvä uni. Sen kehittäminen on tietysti oma lukunsa jossa päihteettömyys tai vähäpäihteisyys on keskeistä.

Mielialan parantamiseen ja masennuksen poistoon on yli 50 keskenään toimivaa ja toisiaan vahvistavaa hoitavaa tai ennaltaehkäisevää keinoa. Omega3 2 g/pv, D-vitamiinia 150 – 200 mcg ja Niasiinia 3 g. on jo hyvä alku. Kuitua pitää syödä ainakin 100 g/pv sillä siitä bakteerit valmistavat mielihyvähormoni serotoniinia.

Muutenkin ravinnolla voidaan torjua masennusta sillä vajaaravitut aivot ovat automaattisesti huonosti toimivia.

Sosiaaliset suhteet, luonnossa liikkuminen, liikunta yleensä, saunominen, rauhallinen musiikki, karvainen lemmikki, avustustyö, hieronta kaikki tuottavat mielihyvähormoneja ja vähentävät stressihormoneja.

Täysin pöhköt valinnat ja elintavat kuten valtavan pitkä ruutuaika, sokerin ja kemikaalipitoisen roskaruuan syönti ja juomien juonti, päihteet, liikkumattomuus, roskaviihde, huono seura saavat kenen vaan aivokemian sekaisin, herkät aivot epätasapainoon ja siten masentuneeksi tarpeeksi kauan jatkuessaan.

Tarvitaan hyvää mielenterveyden opastusta (Mielenterveysseura hoi !), elintapavalmennusta ja vertaistukea. Valitettavasti vain lääkärit eivät näitä osaa kun heitä ei ole niihin koulutettu, eivät suosittele eivätkä useinkaan edes hyväksy edes lääkehoidon lisänä.

”Joiden leipää syöt, sen lauluja laulat” sopii hyvin lääketeollisuutta lähellä oleviin.