VESSIN KOMMENTTI LASTEN JALKAPALLOUUTISEEN: JOKAISELLE VALMENTAJA

Lasten pelaamisessa pitää tiedostaa ja ymmärtää terveysriskit ja valita vastuunkantaja

http://www.hs.fi/urheilu/art-2000005213375.html

 

Jalkapallo on aggressiivinen pallopeli, jossa on liikunnallisuuden lisäksi paljon terveysriskejä. Pitkään pelanneilla on moninkertainen riski saada Parkinsonin tauti (jatkuvista törmäys- ja pukkaustärähdyksistä), polvet menevät monelta sököiksi (toistuvista vääntymisistä ja törmäyksistä) ja lähes jokainen saa jalkateriensä niveliin kivuliasta nivelrikkoa (toistuvista potkujen vastaanottamisista ja päälle astumisista)  joka puhkeaa vanhempana.

Nuorien ja vanhempien pitäisi ainakin olla tietoisia lähes väistämättömistä terveysriskiseuraamuksista, jotka eivät todellakaan ole huonoa tuuria vaan välttämättömyyksiä.

Lyhytaikainen pelaaminen junioriaikana ei näitä mahdollisesti vielä ehdi saada aikaan.

Jos jalkapalloa pelattaisiin uusilla ja järkevillä säännöillä, nämä vaivat jäisivät vähäisemmiksi ja peli muuttuisi hauskemmaksi ja yhteisöllisemmäksi. Uudet säännöt olisivat:

Joukkueessa olisi rajoittamaton tai ainakin suuri määrä pelaajia, kentällä 2 pelaaja puolellaan nykyistä vähemmän, vapaa vaihto kuten jääkiekossa, ei paitsiota 16 rajan sisällä, kypäräpakko, vapaapotkupilkku joka olisi 8 m rangaistuspilkun takana ja jolle pallo aina viedään rikkeen paikasta riippumatta. Näin toistuvat ja usein maaliin johtavat vapaapotkut karsisivat turhan väkivallan kentältä.

Nykyisellään jalkapallo on aika negatiivista ja pitkästyttävää peliä. Voi olla, että maaleja ei tule yhtään, maalilaukauksiakin vain muutamia mutta toisen paidasta repimistä, jalkoihin potkimista, kamppaamista, kyynärpäällä lyömistä yms.  vastenmielistä katsottavaa on kuitenkin joka ottelussa kymmeniä tapauksia.

Tällainen negatiivinen pelitapa on lisäksi huonoa nuorisokasvatusta.

Voi hyvin ymmärtää, että FIFA:n entisen  pj:n Platterin kaltaiset jämähtäneet ja ryvettyneet ”pelimiehet” eivät halunneet eikä osanneet uudistaa jalkapallon sääntöjä.

Nyt jos johdossa on järkevämpää porukkaa, niin ehkä se vielä joskus nähdään.