Vessin täydentävä kommentti Hyvä terveys -lehden suolistovaivojen artikkeliin 9.3.2018

Hyvä uutinen on että järkevillä valinnoilla suolistovaivoista voi päästä kokonaan eroon.

Leikkaus on järjetöntä, jos suoli on vielä hoidettavissa. Lääkkeet eivät paranna mitään vain parhaimmillaankin lievittävät oireita. Olen nähnyt usean kortisonia syövän suolistopotilaan menehtyvän.

Suolistovaivojen syitä on useita ja ne vaikuttavat yksilöllisesti. Yleisimpiä syitä ovat: kuidun puute, linolihappo (margariinit, Omega6 -pohjaiset palmu-, rypsi-, auringonkukka-, soija-, maapähkinäöljyt) joillekin ruokalajeille muodostunut allergia tai yliherkkyydet, runsas gluteiinin ja viljatärkkelyksen määrä, ruuan lisäaineet, sokeri. Paljon nopeita hiilihydraatteja sisältävät ruuat kasvattavat epätervettä bakteerikantaa ja aikaansaavat suoliston seinämän ja sen 200 – 500 milj. hermosolun tulehtuneisuutta.

Tulehtuneet suolen limakalvot ja mikrobiomi sairastuvat ja suoliongelmat pahenevat. Pitkän päälle myös Parkinsonin ja muut muistisairaudet uhkaavat, koska suolistotulehdus siirtyy aivoihin erilaisina vaivoina. Lisäksi tulehtunut suoli saa myös syövän helpommin.

Kun on ensin selvitetty allergiat ja yliherkkyydet ja jätetty pois niitä aiheuttavat ruoka-aineet, ravinto kannattaa koota hyvin huolellisesti ja olla sen kanssa kurinalainen.

Hoitona toimii runsas D-vitamiinin (veressä 150 nmol) ja Omega3 rasvahappojen (2 g/pv) käyttö, monipuolista kuitua (10 lajia) 50 g/ 1000 kcal, kasviksia (marjat, vihannekset, hedelmät) yli 1 kg/pv, vain enintään luomulaatuisia täysrasvaisia hapanmaitotuotteita (jos sietää sitä), käsittelemätöntä puhdasta ruokaa (ei siis eineksiä), stressin tehokas välttäminen ja kilpirauhasen toiminnan tasapainottaminen (vapaa T3 hormoni pitää saada viitearvojen yläpäähän) sekä hyvää unta riittävästi hyvien unitapojen avulla.

Myös kurkumalla ym. terveysmausteilla (Ks Piippo, Elinvoimaa mausteista) sekä pakurikäävällä voidaan edesauttaa.

Erittäin hyvä suolistoruoka on liotettujen siementen, luumujen, banaanin ja sokerittomien marjojen smoothie, johon kannattaa vielä laittaa oliiviöljyä, kurkumaa ja kanelia.

Iso lasi tätä aamulla ja iltapäivällä jo merkitsee yleensä merkittävää parannusta oloon.