VOIKO MUISTISAIRAUKSIA EHKÄISTÄ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 20221

Linkki artikkeliin

Muistisairaudet (= ”kolmas sokeritauti”) ovat kovasti lisääntymässä.

Nyt niistä johtuvia kuolemia on yli 70-vuotiaiden ikäryhmissä suhteellisesti ottaen yli 7 kertaa enemmän kuin 1970-luvulla.

Kyseessä on siis ympäristö- ja elintapatekijöistä johtuva tauti.

Tri Daniel Amen, jolla on 8 muistiklinikkaa USA:ssa, on laatinut ”BRIGHT MINDS” ennaltaehkäisyohjelman (Kukin kirjain edustaa avainsanaa, jonka takana on riskitekijöitä. Esim. B tarkoittaa sanaa Blood Flow), jolla joskus jopa lievästi ja alkavasti sairastunut voidaan tervehdyttää.

Hän on myös kehittänyt uudenlaisen tekniikan kuvata aivoja saadakseen selville, missä häiriöitä eniten on. YT:ssa on tästä ainakin yksi innostava ja kiinnostava ”Ted talk” -ohjelma.

Tunnemme useita selkeitä Alzheimerin riskitekijöitä, joita välttämällä on hyvät mahdollisuudet välttää tauti ja kääntäen, voimme omilla elintavoillamme merkittävästi edistää aivoterveyttämme ja aivojen pysymistä ”nuorina”. 

Nyt meillä on n. 250,000 diagnosoitua ja ehkä jopa saman verran diagnosoimattomia muistisairaita ja kullakin jokin hoitaja.

Tämä määrä voi nykytrendillä kivuta kaksinkertaiseksi jopa 20 vuodessa, mikä johtaa jättimäisiin resurssi- ja kansanterveysongelmiin.

Ennaltaehkäisyä tarvitaan kipeästi ja nopeasti.

Sairaanhoito tuskin on ottamassa tämänkään sairauden kohdalla ennaltaehkäisevää asennetta, paitsi jos keksitään tehokas lääke, josta saadaan hyvät katteet.  

Olen koonnut tällä hetkellä tunnetuimmista ehkäisykeinoista protokollan omille, vessi.eu sivuilleni.