Vessin asiantuntijakummentti Hs
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008103458.html
Asian tärkeydestä huolimatta seniorien voimaharjoittelu on hyvin harvinaista.
Juuri missään emme näe lihaksikkaita vanhuksia, puhumattakaan solakoista ja lihaksikkaista. Tutkitusti käsien ja jalkojen voimatasot ennustavat tarkasti eliniän odotetta ja vanhusiän elämän laatua.
Lähes aina senioreiden harjoittelu on vain ”hissuttelua”, mikä ei edes ylläpidä voimatasoja ja lihasten kokoa, kehittämisestä puhumattakaan. Myös senioreiden harrastamana HIIT harjoittelu on harvinaista, vaikka juuri sillä olisi vaikutusta lihaskuntoon kardiovaskulaarisuuden lisäksi.
Eläkkeelle jäämisen jälkeen olisi aikaa ja mahdollista, nostaa lihaskunto vielä hyvälle tasolle ja pitää se sellaisena.
Itse olen todennut, että hyvä ravitsemustaso, joka saan hyvin laadukkaalla ravinne- ja kuitupitoisella ruualla, yrteillä, terveyttä edistävillä mausteilla sekä lisäravinteilla, auttaa motivoitumaan HIIT- ja voimaharjoittelusta ja ylläpitämään sellaisen energiatason, joka niihin tarvitaan.
Vaikka liikuntaani ei sisälly leuan vetoa, testiharjoitteena sen taso on pysynyt minulla vuosikymmeniä 25 vedossa, vaikka olen jo 70 v.
Minulla alle tunti viikossa kuntosalissa näyttää riittävän, ja sen lisäksi kävelen portaat aina 2 askelmaa kerrallaan ja harrastan erilaisia liikuntalajeja n. 10 t viikossa. Myös 25- 30 sekunnin ja n. 90 tehoprosentin HIIT portaissa tai uiden on monipuolinen ja erinomainen harjoitus muutaman kerran viikossa.
Päätelmieni mukaan yleinen aivoterveyden heikentyminen heikentää myös motivaation ja kyvyn liikkua lihasten kannalta tehokkaasti. Myös testosteroni ym. hormonitasojen laskeminen vähentää kykyä ja motivaatiota voimaharjoitteluihin.
Onneksi ennaltaehkäisevä terveystiede (jota mm. biohakkerit harrastavat) tuntee voimaharjoitteluun liittyvän biokemian ja myös keinot, miten repsahtaminen on vältettävissä.