YLIPAINOA EHKÄISTÄÄN JA HOIDETAAN VÄÄRIN

Vessin korjaavakommentti Hs 230419
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006080374.html

Ylipainoisuuteen puututaan ja ehkäistään edelleen pääasiassa väärin.

Ylipainoisuus lähtisi nopeaan laskuun, jos valtiovalta lanseeraisi ennaltaehkäisevän kansallisen ohjelman, jossa ylipainon suuri ja kiusallinen ongelma olisi yksi fokuksista.

Perusvirhe on jo siinä, että kansallinen ruokavaliosuositus tuottaa pikemmin ylipainoa kuin solakkuutta. Suositellut 6-9 palaa leipää ym. n. 1000 kcal verran muita tärkkelys- viljahiilihydraatteja sisältäen 10 % lisättyjä sokereita ml. takaa sen, että näin syöden äärimmäisen harva laihtuu, ainakaan pysyvästi.

Useimmilla suoliston bakteeristo (mikrobiomi) on liian huono, että painonpudotus onnistuu.
Huonot bakteerit vaativat roskaruokaa ja makeaa tehokkaasti, jonka takia ylipainoinen ”sortuu” niihin jatkuvasti.
Bakteeriston muuttaminen runsaalla (50-70 g) kuidulla, VHH (vähähiilihydraattisella-) dieetillä, hyvillä rasvoilla ja maitohappobakteereilla (luonnonjogurtti, hapankaali, maitohappovalmisteet) ja tehokkaimpana ulosteen siirrolla, on ennakkoehto pysyvälle laihtumiselle.

Painon pudotus on toivotonta myös, jos kilpirauhanen toimii vajaalla, kuten on hyvin yleistä. Sitä aiheuttaa ainakin seleenin, jodin, raudan mutta myös D-vitamiinin, sinkin ja magnesiumin puute, kännykkäsäteily, liikunnan vähäisyys, stressi ja huono unen laatu ja liian vähäinen määrä.

Keski- ja työikäisillä naisilla muukin hormonitoiminta on usein epätasapainossa yhdessä kilpirauhasen kanssa. Sen balansoiminen hyvin ymmärtäväisen lääkärin ym. asiantuntijan (joita on todella harvassa) kanssa olisi painolle, mielialalle ja elinvoimalle ensiarvoisen tärkeää.

Jossakin määrin tuntematonta, mutta ilmeisesti vaikuttavaa on eri lääkeaineiden, sekä ruuasta ja ympäristöstä tulevien teollisten kemikaalien (joista osa on hormonihäiritsijöitä ja aiheuttavat painon nousua) yhteisvaikutus.
Parasta olisi mahdollisimman puhdas ruoka, elinympäristö ja minimi määrä mitään kemikaaleja, kosmetiikka ml.