YLIPAINON MONET TUNNETUT SYYT

Vessin täydentävä kommentti Hs:ssa tärkeään kansanterveysasiaan 190519

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006109056.html

Ylipainotutkimus on tehnyt löytöjä.
Siitä aiheutuu aivojen myös taantumista, masennusta ja muistisairauksia ennentunnettujen kymmenien vaivojen lisäksi.

Lasten ylipaino ei ole heidän vikansa. Siinä on kyse koko tulevan elämän laadusta, jossa kotien ja lapsen ympäristön osaamattomuus maksatetaan lapsen terveydellä.

Ylipainon syyt olisi tiedostettava:
Juuri hiljan Hs:ssa oli juttu, miten teollisuusruoka lihottaa ja kotiruoka laihduttaa.
Tuoteselosteessa listatut monet valmisruuan kemikaalit lähes sääntönä olevan sokerin lisäksi muuttavat suoliston mikrobiomia (bakteeristo), aiheuttavat eri vaivoja, tulehdusta ja painon nousua.
Teollisuuden pika-, valmis- ja roskaruokamainokset ja makuvalikoimat ovat yhä koukuttavampia.
Painon nousua aiheuttaa kilpirauhasen pienikin vajaatoiminta sekä sen kanssa usein esiintyvä suoliston tulehduksellisuus. LL Helena Mäkeläisen kilpirauhaskirjasta saa hyvää ennaltaehkäisy- ja itsehoitotietoa.

Yöelämä eli nukkumisen lyheneminen ja siirtyminen myöhäisemmäksi lisää varmuudella painoa ja veren sokeria.

Alkoholin nykyisentasoinen runsas käyttö ja olut tuottavat suuren määrät ylipainosta.

Lasten ja nuorten kohdalla lohtusyöminen yksinäisyyden lisääntyessä ja mielenterveyden huonontuessa on merkitsevää painon nousussa.

Kännykkäaddiktio (SOME, pelit, muu nettiviihde) karsii myös askelten määrää ja liikunnan harrastamista ja pahentaa istuvaa elintapaa.

Valitettavasti ylipainoa lisäävät myös kansalliset ruokasuositukset, jotka sisältävät ehkä sopivasti hiilihydraatteja metsurille mutta eivät sisäihmisille, jolla on hyvin pieni energian kulutus.  10 % lisättyä sokeria ja 6-9 palaa leipää lihottaa varmasti, ainakin keski-iällä. Noin suuri hiilihydraattimäärä aiheuttaa useimpien kohdalla myös suolisto-oireita.

Pahenevan ylipainon moniin syytekijöihin pitäisi puuttua tiukalla ja monipuolisella melko helposti kasattavalla ohjelmalla.
Panoksena on ihmisten elämän laatu, tuottavuus ja suuri kansatalous-/terveysvaikutus.