D-VITAMIINILLA TULEHDUKSET ALAS

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/d-vitamiinin-yhteydesta-tulehduksiin-tuli-uutta-tietoa-australiassa-tehtya-tutkimusta-johtaa-suomalainen-epidemiologi/28c003d2-de0b-46f5-bf55-d94fc3bec539

 

Uusi Australiassa tehty tutkimus katsoo, että D-vitamiinin puutos on syynä systeemiseen tulehdukseen, joka puutostilan yhteydessä usein ilmenee.

Näissä tapauksissa tulehduksen on todettu vähenevän, kun D-vitamiinitasot nousevat normaalille tasolle. C-reaktiivisen proteiinin (CRP) nähtiin samanaikaisesti vähenevän.

Tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että päinvastaista seuraussuhdetta ei ole: jos CRP-tasoissa tapahtui muutoksia, se ei näyttänyt heijastuvan tutkimushenkilöiden D-vitamiinitasoon.

”Tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan, ja se osoittaa ensimmäistä kertaa, että hyvin tunnettu D-vitamiinitason ja CRP:n suhde on vähintäänkin osittain vitamiini D-vetoinen”, sanoo tietotoimisto Medscapelle suomalaissyntyinen tutkija Elina Hyppönen.

Etelä-Australian yliopiston ravitsemustieteen ja geneettisen epidemiologian professori Hyppönen toimii johtajana yliopiston yksikössä Australian Centre for Precision Health. Linkedinin mukaan hän on myös Tampereen yliopiston epidemiologian dosentti.

CRP-tasoja käytetään laajalti kroonisen tulehduksen biomarkkerina.

”Näin ollen tuloksemme antavat olettaa, että parantamalla potilaan D-vitamiinitasot voivat vähentää kroonista tulehdusta – mutta vain henkilöillä, jolla on D-vitamiinin puutostila”, Hyppösen ryhmä toteaa vapaasti suomennettuna tutkimuksessa, joka julkaistiin toukokuussa International Journal of Epidemiologyssa.

 

Vessin kommentti:

Lääkeklusterin vaikutuspiirissä olevat lääkärit, terveyspoliitikot ja ravitsemusammattilaiset pitävät hyvänä D-vitamiinin tasona 70 nmol/l. Riippumattomien kv tutkijoiden (joita Suomessa ei ole yhtään) mukaan terveen nuoren ja työikäisen D:n taso tulisi olla 120 – 150 nmol, mikä se on yleensä myös aurinkoloman jälkeen. Sairaiden, toipilaiden ja seniorien tulisi pitää taso 150 -200 haarukassa.

On selvää näyttöä, että esim. THL:n 70 nmol:n taso suojaa jossakin määrin osteoporoosilta, mutta antaa vain heikon suojan sairauksia vastaan ja immuunivasteelle. D on luonnon lahja auringon avulla ja superaine terveydessä. 400 kpl 100 mgr:n pilleriä maksaa verkkokaupassa vain n. 13 €, josta riittää 100 mgr pilleri 6 kuukaudeksi ja 150 mgr (2 pilleriä joka toinen pv) 5 kuukaudeksi, jos aurinkoisella kesälomalla sen ottaminen jätetään väliin. Ihmisen on siis äärimmäisen kannattavaa ylläpitää hyvä D:n taso. Tämä on sairaanhoito- ja lääketeollisuudelle hyvin epäedullista, sillä näin ihmiset sairastavat paljon vähemmän ja voivat paljon paremmin.

Ylipainoisten pitää ottaa paljon enemmän saadakseen saman tason. Muutenkin ihmisten tasot vaihtelevat yksilöittäin. Kaikkien pitäisi käydä parin vuoden välein halvassa D-vitamiinimittauksessa, jotta annostus pysyisi oikeana.

D – vitamiinin oikea taso on immuunivasteessa aivan keskeinen tekijä. Sen hyvä taso laskee todennäköisyyden sairastua ylähengitystieviruksien aikaansaamaan tulehdukseen (mm. Covid 19) hyvin pieniksi ja joka tapauksessa estää tehokkaasti kuolemia ja vakavien tautimuotojen syntymisen.