KESKI-IKÄISEN SYDÄNRISKIT JA EHKÄISY

KESKI-IKÄISET SUOMALAISET OVAT SUURESSA VAARASSA SAADA SYDÄN/AIVOHALVAUS
SYYT, ETTÄ MEILLÄ TAPAHTUU 34.000 SYDÄN- TAI AIVOHALVAUSTA / v, OVAT:

 

 1. Itä-Suomessa on ihmisillä ilmeisesti keskimääräisesti vähän heikompi sydänterveys perimä. länsi Suomessa ja Pohjanmaan rannikolla sydänvaivoja on ¼ osa verrattuna Kainuuseen.
 2. Maaperä idässä sisältää hyvin vähän magnesiumia, jodia ja seleeniä, jotka ovat välttämättömiä sydänterveydelle päinvastoin kuin lännessä, joka on vanhaa merenpohja- ja savialuetta.
 3. Verenpaine on koholla. Sen laskemiseksi suuri osa näistäkin ohjeista tehoaa.
 4. Syömme suuren määrän vuodessa linolihappoa huonolaatuisissa teollisuusruokaöljyissä (mm. kuumauutetut palmuöljy, rypsiöljy, auringonkukkaöljy jne.) joita on lähes kaikissa valmis-salaatinkastikkeissa, eineksissä ja pikaruuassa.
 5. Idässä syödään vähän kalaa ja kalassa on vähemmän Omega 3 rasvoja kuin meren kaloissa.
 6. Sydänterveydelle tärkeä liikkumattomuus on yleistynyt miestenkin keskuudessa. Sydänterveellistä liikuntaa tarvittaisiin keskimäärin tunti päivässä. Ajo- ja moottoriharrastukset ovat menneet laiskistuneista miehistä liikunnasta selvästi ohi.
 7. Sokeria ja muita nopeita hiilihydraatteja syödään aivan liikaa. Ne sokeroivat LDL:n Small Dence partikkelin, josta syntyvä plakki alkaa paksuuntua verisuonten seinämille. Kun plakki irtoaa verisuonen seinämästä, se voi tukkia koko suonen ja siitä seuraa sydän (tai aivo-) halvaus. Jos suoni on iso, kuoleman mahdollisuus on suuri.
 8. Sokerin ym. nopeiden hiilihydraattien (mm. leipä) syönti aiheuttaa ylipainoa, mikä nostaa veren sokeria ja aiheuttaa maksalle ja haimalle vaikeuksia, kohonneen veren sokerin, esidiabeteksen tai diabeteksen. Tämä on suuri riskitekijä.
 9. Alkoholia käytetään liikaa. Alkoholi on riskitekijä myös sydänvaivoissa mutta erityisesti kasvaimissa.
 10. Miehillä eri syistä vallitseva tietoinen tai tiedostamaton stressi huonontaa sydänterveyttä.
 11. Kaiken ikäiset nukkuvat nykyään noin tuntia vähemmän kuin 40 v sitten ja vielä väärään aikaan. Kunnon 8 t unet klo 22.00 – 06.00 välisenä aikana on hyvä vastalääke sydämen väsymiselle. Monilla unta on tarpeeksi, mutta uni ei ole laadukasta.
 12. Sydänterveellinen saunominen on vähentynyt ja korvaantunut heikompitasoisella sähkösaunomisella, jossa ollaan ilman laadun takia lyhemmän aikaa ja saadaan siis vähemmän saunan terveyshyötyjä sydämelle.
 13. Ruuan lisäaineiden, teollisuuskemikaalien ja ympäristöstä (ilman saasteet) tulevien haitta-aineiden ja melun tiedetään pahentavan ainakin lievästi sydänriskejä.
 14. Yksinäisyys on lisääntynyt, mikä on riskitekijä myös sydänterveydelle. Sosiaalista kanssakäymistä on nyt vähemmän. Istutaan kotona ja tuijotetaan liikkumatta ruutua ja napostellaan turhia kaloreita.
 15. Huonon ilman laatu on sydänterveysriski. Nykyään vietetään sisätiloissa aikaisemmasta paljon enemmän valveillaoloajasta. Monet rakennusmateriaalit tai tuotantotilojen prosessit päästävät ilmaan haitallisia aerosoleja ja lisäävät ilman epäpuhtauksien kautta tulevaa sydänrasitusta. Näin on myös yleisten homesienten partikkeleiden kanssa. Epäterveitä rakennuksia on valtavasti.

SEURAAVISTA OHJEISTA ON APUA SYDÄNTERVEYDEN PARANTAMISESSA. Jo rappeutuneita tai rasvoittuneita ja osittain tukkeutuneita suonia saadaan vähitellen auki seuraavilla keinoilla:

 1. Syö lisäravinteina tehokas yhdistelmä: D-vit. 150 – 200 mcg (kehon taso 120-200 nmol/l), Mg 700 mg, Se 200 mcg (= 3 kpl para- eli brasilian pähkinää), K2 vitamiinia yksi kapseli, E-vitamiinia 50 mg, Omega 3 kalaöljyä 4 g/pv, moni – B-vitamiini, luteiini 6-12 mg, B12 vitamiinia 1 mg imeskellen, B9 (foolihappo) 800 mcg, ubiquinon 200 mg, karnosiini 600 mg.
 2. Sauno hyvässä saunassa rapakasti 4 krt/vko ja harrasta avantouintia.
 3. Harrasta jotakin terveysliikuntaa tunti päivässä tai ota paljon askelia arjen lomassa. Kävele kaikki portaat.
 4. Nuku min 7 t/yö. Etsi unen esteet, että toteutuu. 1-2 tuntia ennen unta, ruudut pimeäksi ja työajatukset pois.
 5. Käytä alkoholia vain max. 4 annosta/ viikko.
 6. Jätä pois lähes kaikki lisätty sokeri, pika- ja haittaruoka, uppopaistetut ruuat, lihajalosteet, valkovilja sekä perunalastut.
 7. Käytä runsaasti hyviä rasvoja, joita ovat: kylmäpuristetut oliivi-, kookos- ja shiia öljyt sekä voi.
 8. Hyviä rasvoja on kalassa, munissa, ruohosyötetyssä naudassa, riistassa, siemenissä, pähkinöissä, avokadossa ja kookoksessa. Uudista ruokatapojasi, että voit syödä näitä terveellisisä ja rasvapitoisia ruokia.
 9. Syö marjoja, vihanneksia, sieniä, siemeniä, hedelmiä, pähkinöitä, merilevää ja terveysvaikutteisia mausteita (inkivääri, kurkuma, mustapippuri, kaneli, oregano, rosmariini, valkosipuli) yli 500 g, mielellään yli 1000 g / pv. Käytä niiden kanssa hyviä rasvoja.
 10. Tarkistuta, että sänky ei ole maasäteilykentässä.
 11. Minimoi WLAN ja mobiilikentät lähietäisyydellä. Älä pidä puhelinta taskuissa data päällä kuin tilapäisesti. Laita se pöydälle min. 2 m päähän. Laita puhelin yöksi lentotilaan, jos se on yöpöydällä.
 12. Syödä paljon kuitupitoisia ruokia. Hyvä mittari on kunnon iso pehmeä uloste 2 krt/pv.
 13. Harrasta kyläilyä ja juttelua ihmisten kanssa, kulttuuria ja yhteisiä sosiaalisia harrastuksia.
 14. Kartuta tietojasi sydänterveydestä hyvistä lähteistä ja tee fiksuja elintapavalintoja.
 15. Voit puhdistaa verisuoniisi jo kertynyttä plakkia juomalla 1-2 lasia punajuurimehua (ei lisättyä sokeria) ja syömällä paljon valkosipulia. Valkosipulista on myös tiivistettyjä puristeita.
 16. Verisuonia puhdistavat lisäravinteina myytävät serrapeptaasi ja nattokinaasi, joilla kummallakin on hyvä tehovaikutus.
 17. Elä ruokavaliolla, jossa on hyvin vähän nopeita hiilihydraatteja (viljat, sokeri, maissi, peruna, makeutusaineet) niin saat tärkeän sydänterveysmarkkerin, triglyseriitit, riskittömälle matalalle tasolle.
 18. Muuta ruokailusi sopimaan 8-10 t aikaikkunaan joka päivä, jonka ulkopuolella kaloreita ei nautita.

Veli-Jussi Jalkanen
Ennaltaehkäisevän terveyden
asiantuntija