MHY MYÖTÄILEE TEOLLISUUTTA VASTOIN MO:n ETUA

Vessin asiantuntijakommentti MT 20821

MHY:n (MTK:n valvonnassa) metsänhoito – ohjeistojen pitäisi uudistua, ilmeisesti johtajiaan myöten.

Nyt MHY:kin (metsäyhtiöistä puhumattakaan) ohjeet ohjaavat kasvatuspuun tuottajaa liian suurin runkotiheyksiin, missä tämä häviää paljon kun kuitua kasvaa tukin kustannuksella ja siten myytävän  puun keskihinta on matalampi.

MHY ei kerro, mutta metsän kasvulustoja seuraava huomaa helposti myös, että yleensä meidän metsämme kasvavat liian hitaasti liian tiheyden ja kasvustressin takia ja että harvennuksen jälkeen kestää vain 5-10 v kun kasvu taas hidastuu liikatiheyden takia.

Loppukasvatus järeissä, täyslatvaisissa ja terveissä havumetsiköissä pitäisi tehdä tiheydellä 200 r /ha, jolla kasvu jatkuu vielä 5-10 m:3 ha ja kestää jopa monta vuotta.

On tiedä myötäileekö MHY / MTK tietoisesti tai ymmärtämättömyyttään teollisuuden halua, että Suomen metsät kasvavat liian tiukkoina ja näin turvaavat halvan ja tuottajalle kannattamattoman  kuitupuun saannin. Minusta pitäisi riippumattomien henkilöiden toimin selvittää, mistä tämä MTK:n suuri ”ymmärrys” teollisuuden tarpeille oikein johtuu.

Tähän suureen virheeseen tulisi havahtua topakasti ja suuremmalla joukolla, että jäsenistön etuja näin nakertava virheohjeistus puun kasvatuksessa saataisiin korjattua.