Miksi alasti saunaan ja suihkuun ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 190921

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008263464.html

Suihkussa peseminen alasti on saunomistakin tärkeämpää.

Epäsiisteillä ihmisillä voi peräaukon ympärillä on reilusti kakkaa tai muuta likaa, joka ei lähde suihkussa housujen alta, vaan se viedään saunaan ja sitten altaaseen.

Samaten saunassa vaatteisiin imeytynyt hiki menee osin vaatteisiin, eikä lähde nopeassa suihkussa.

Nykyään uimaloissa sallitut rantashortsit voivat myös olla kovin likaiset jo valmiiksi ja epäsiisteillä ihmisillä näin yleensä onkin.

Vaatteissa voi siis kulkeutua saunaan ja uimaveteen jopa satoja kertoja enemmän ulostebakteereita kuin alastomalta keholta.

Ainakin itsestä tuntuisi epämiellyttävältä saunoa ja uida kylpylässä, jossa on paljon suihkussa ja saunassa vaatteellisia ihmsiä ja heidän likojaan.

Minusta olisi sen sijaan parempi, että mukavuuden, puhtauden ja terveellisyyden vuoksi myöskään uima-altaassa ei tarvitsisi käyttää uima-asua. Esim miehellä genitaalien likkuminen vedessä uidessa on miellyttävää ja lisäksi loistavaa nestekierron ja siten aineenvaihdunnan elvytystä.

Alastiuimahalleissa voisivat naiset ja miehet mennä veteen eri paikoissa joko pyyhkeeseen verhoutuneena tai muuten katseilta suojatusta pisteestä. Vedessähän ei tarvitse kehoa häpeillä, kun vesi toimii näköesteenä ja altaassa pitää joka tapauksessa on kohteliaat käytöstavat. Alastomuuspakkoa en kuitenkaan kannata, mutta kylpylän  ohjeistus olisi vaatteettomuuden mukainen.

Alastomuus on minusta luonnollista (ihmislaji on ollut tropiikissa alasti satoja tuhansia vuosia), terveellista,  tasa-arvoistavaa ja parhaimmillaan lisää yhteisöllisyyttä ja parantaa oman kehon hyväksyntää sellaisena kuin se on. Alastisaunoja porukoissa keskinäinen hyväksyntä näyttää olevan selvästi parempaa kuin muilla.
Väitän, että jos meilläkin kaiken ikäiset ja sukupuoliset pesisivät ja saunoisivat uimahalleissa ja kylpylöissä alasti yhdessä, meillä olisi keskimäärin terveempi  kehonkuva ja keskinäinen hyväksyvyys.

Suomea paljon suuremmassa saunamaassa Saksassa useimmissa suurissa kylpylöissä kaikki ovat samassa saunassa alasti ja oma pyyhe pitää olla levitettynä jalkojen ja takapuolen alle hygieniasyistä. Silloin omat hiet ja muut liat jäävät suurelta osin siihen.
Tämä on minusta hyvä systeemi ja siitä mekin voisimme ottaa oppia.