MIKSI KYLMÄÄN ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 261220

Linkki artikkeliin

Gyroterapia eli kylmä-/avantouinti tuottaa tutkitusti kehossa useita terveyttä edistäviä aineita ja prosesseja, jotka siis vaikuttavat mieleenkin.
     Useat näistä ovat samansuuntaisia kuin saunassa napakoissa löylyissä saadut.
Tämä vuoksi kylmäuinti on kovassa nousussa. Uusiin uimahalleihin järjestään tehdään myös kylmäallas, jota kannattaa ehdottomasti opetella käyttämään. 
     Keho lisäksi tottuu kylmään jo muutaman kerran harjoittelulla. Tietysti kylmään meneminen on vastenmielistä, mutta kun siihen on tottunut ja tietää hyvän olon kylmäuinnin jälkeen, siitä tulee helposti hyvä tapa.
     Kylmässä ei tarvitse olla pitkään kuin hyötyjä jo tulee. Muutama sekuntikin on jo hyvä.
Kylmäuijan tulee vain opetella sellainen rutiini saunan- tai liikunnan tai muun tottumisen kanssa, että kylmäuinnin jälkeen ei jää kylmä olo.
     Kaikkein terveellisintä onkin saunoa niin, että napakoiden löylyjen välissä käydään kylmässä 2-3 kertaa ja jokaisen kylmän jälkeen, kun kehoon tulvahtaa valtava lämpö, oleskellaan ulkona kiireettömästi viileässä ennen saunaan menoa kunnes oikeasti alkaa taas viluttaa. Näin monet hyvät hormonit ”pesevät” stressihormonit pois.
     Turvallinen yhteisöllisyys ja toisille saunassa tehtävät vastomis- ja pesupalvelut kosketuksen kautta vielä lisäävät rentoutusta, hyvää mieltä ja terveyttä.
     Yrtti öljyjen käyttö löylyvedessä antaa saunomiseen vielä yhden terveysulottuvuuden lisää.