MIKSI LIHASMASSAA JA KUINKA SITÄ SAA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 20624
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000010015216.html

 

Lihasmassan määrän merkitystä ja siitä saatavia suuria terveysetuja ei riittävästi painoteta suuren yleisön terveysneuvoissa. Lähes jokaisella liikunta on kuitenkin hissuttelua tai aerobista, jossa tärkeä lihasmassa ei kartu.

Lihasvoiman hyvä mittari on lihasmassan osuus kehossa, joka saadaan mm. ns. Inbody palvelussa sähköisesti minuutissa.

Olen todennut, että 73-vuotiaana pystyn pitämään lihasmassan muutamalla valikoidulla liikkeellä huomattavasti yli keskitason vain n. 1.5 tunnin ja eri harjoituksilla viikossa. Jalkaprässitulokseni on 2 x ja penkkipunnerrus 1.3 x oma paino (83 kg). Lattiapunnerruksia menee 40 ja leukoja n. 30.

Harjoitusten lisäksi syön proteiinia noin 1.5 g/elopainokilo ja kaikkia kasviksia yhteensä n. 1 kg/pv. Tämän ikäisenä on hyvin hyödyllistä käyttää järkeviä lisäravinteita reilusti sekä kreatiinia, joka tehostaa harjoitusvaikutusta.

En ole kuitenkaan himo- vaan terveysliikkuja, jonka harjoituksissa sovellan lihasten ja aivojen takia HIIT periaatetta mm. rappusjuoksussa, vesipotkuissa ja spurttiuinneissa.

Miehenä koetan ylläpitää testosteronin mahdollisimman hyvää tuotantotasoa hyvillä elintavoilla ja istumalla toimistoni 8 t työpäivän löysillä housuilla ilman alushousuja toimistossa keskiraollisen ja keinuvan satulatuolin päällä, jossa kiveksiin menevät ja testosteronin tuotannolle tärkeät verisuonet ja hermot pysyvät auki myös istuttaessa. Tällainen istuin myös vähentää eturauhasen sairastumisriskejä paljon.