MIKSI METSIEN KASVU VÄHENEE ?

Puun kasvua lisäävä lämpösumma on kasvussa ja vuosisademäärätkin ovat riittäviä. Miksi metsiemme kasvu vähenee? Professorit väittävät, että nykyisillä hakkuilla trendi on väistämätön. Minä ja muut selväjärkiset ja ammattimaiset puun tuottavat tiedämme, että näin ei ole.
Kasvun hiipumiselle on selvät syyt:

  1. Metsät ovat liian tiheitä. Liika tiheys stressaa puita, vähentää kasvua ja lisää metsätuhoja.
  2. Yli-ikäisyys pienentää kasvua. Meillä lisääntyvästi yli-ikäisiä, sairaita ja vajaalatvuksisia metsiä. Yli-ikäisyys ja ylitiheys (taimikosta lähtien) yhdessä, on erityisen tehokas kasvun hyydyttäjä.
  3. Metsämaamme vettyvät ojien huollon puutteessa. 1960 – 1980 luvilla tehdyt ojat ovat kasvamassa umpeen ja pohjavesi on korkealla syksystä kevääseen, samalla kun metsät keskikesällä voivat kärsiä kuivuudesta. Märässä maassa juuret, mikrobit ja sienirihmastot eivät elä, vaan pakenevat aivan maan pintaan, jos kasvutilaa on liian vähän.
  4. Tiheässä metsässä myös huonot ja tarpeettomat puut ja alikasvos (ryteiköt) kilpailevat vedestä. Kuivuus vaivaa pitkillä poutajaksoilla, joita on yhä useammin ja pidempinä. Ojitetussa maassa juuret uskaltavat kasvaa syvemmälle ja löytävät vettä myös kuivuuskausina.
  5. Metsätuhoja on yhä enemmän. Laho-, tuuli-, hyönteis-, hakkuu-, boorin puute- ja taimikkotuhot ovat kasvussa. Listan 3 ensimmäistä iskevät juuri vanhoihin ja heikkokuntoisiin metsiin. Tuhot lisääntyvät eniten kuusikoissa, jotka on hirvien pelossa perustettu väärälle maapohjalle tai kuusikon jälkeen.
  6. Jalostettuja taimiaineksia käytetään yhä vähemmän, koska uudistetaan entistä vähemmän ja silloinkin usein käytetään luonnon kylvämää taimiainesta, joka kasvaa luokkaa 20 % hitaammin kuin jalostetut taimet.
  7. Maata muokataan yhä vähemmän ja yhä hellävaraisemmin, mikä hyödyttää metsämaannosta yhä vähemmän. Näin maa ei saa ilmaa ja eristävä sammalkerros pitää maan kylmänä, märkänä ja vähähappisena.
  8. Virheet harvennushakkuissa heikentävät kasvua. Saadakseen pinoihin täytettä, korjuu-urakoitsijat valitsevat liian usein harvennuksilla parhaiten kasvavia ja suurimpia puita ja jättävät eri syystä heikommin kasvavat välipuut kasvamaan.

 

Veli-Jussi Jalkanen
Agronomi, Toimitusjohtaja
Puun kasvatuksen asiantuntija