MIKSI MIEHET VOIVAT HUONOSTI ?

Vessin asiantuntija kommentti HS 10323

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009420881.html

 

Keskustelun kattavuus suomalaisen miehen keskimääräisestä huonovointisuudesta sisältää rohkeutta nimetä kaikki tärkeimmät miesten mielenterveyttä heikentävät asiat.

Yksi itsetuntoon vaikuttava asia on varmasti liian vähäinen määrä vanhempien läheisyyttä ja hellyyttä lapsena.

Vanhempien työ etäällä ja päiväkotivuodet ovat molemmat sitä nakertaneet sen lisäksi, että monilla vanhemmilla paljon aikaa on mennyt omissa harrastuksissa, baareissa ja TV:n ääressä.

Kunhan älypuhelinten aikaan syntyneet lapset vanhenevat, tilanne vain huononee.

Toisena on poikien saama liian niukka kannustava ja hyväksyvä yhteisaika isän kanssa sekä isältä saadut hyvät esimerkit toimivasta miehen elintavasta.

Tekniikka on riistänyt mieheltä luonnollisen fyysisen työn, joka olisi vahvistanut lihakset. Vain vähemmistö on oppinut korvaamaan tämän riittävällä liikuntaharrastuksella. Myös istuva elämäntapa tavanomaisen huonossa ryhdissä ja haitallisella lantiopaineella on heikentänyt miesterveyttä sekä tuki- ja liikuntaelimiä.

Teollistunut eli vaajakuituinen ja vajaaravinteinen prosessoitu ruoka on heikentänyt miesten mielenterveydelle tärkeiden aivoravinteiden saantia ja aiheuttanut tutkitusti mielenterveyttä heikentävää ylipainoa.

Taas vain vähemmistö on oppinut laskemaan puuttuvat omegat, deet ym. ja ottamaan niitä purkista ja lisäämään varta vasten ja riittävästi kuituja ravintoon.

Alkoholin suhteellinen halpeneminen ja helppo saatavuus ja niistä johtuva liian suuri kulutus ovat monella miehellä huonon mielenterveyden takana.

Yksittäin asuminen ja yhdistystoiminnan ja talkoohengen hiipuminen taas on tehnyt monet miehet yksinäisiksi.

Kansanterveytemme pitäisi huomioida tekijät miehen mielenterveyden takana ja kehittää niihin ratkaisuja, joita on kyllä olemassa. Muuten tilanne vain huononee.