MIKSI NUORTEN MIELI JÄRKKYY NIIN USEIN ?

Vessin kommentti HS 221122
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009215782.html

 

Piispa Mari Leppänen: ”Mikä yhteiskunnassa on muuttunut niin, että yhä useampi nuori voi huonosti?”

Sairaanhoidon johtajat eivät halua nimetä muuttuneita, ja selvästi näkyvillä olevia syitä nuorten mutta myös lasten ja seniorien pahaan oloon: huonot mielenterveyselintavat.

Tiedämme aivan varmasti, että huonoilla uni-, liikunta-, SOME-, ravinto-, ja viihdetavoilla ihminen voi huonommin ja vähintään alakulo tai masennus hiipii.

Kuidun, D:n, omega 3 rasvojen ja B-vitamiinien riittävyys ja korkean verensokerin (joka myös lihottaa) poissaolo olisi nuorillekin tärkeää. Tiedämme, että vain pieni vähemmistö nuoria liikkuu tarpeeksi. Vain ani harva harrastaa sitä tehokkainta, eli luontoliikuntaa. Nuorten yksinäisyys eli SOME:n kanssa eristyneisyys on hyvin yleistä.

Nuoret ja lapset ovat myös jääneet vaille vanhempien ja muiden aikuisten aikaa, tukea, kannustusta ja esimerkkiä. Näillä on kiire selaamaan omaa SOME:aan (jopa hiekkalaatikolla), katsomaan mielisarjojaan, menemään omaan mieliravintolaan tai shoppailemaan yms. ”Lapset kyllä pärjäävät ja viihdyttävät itse itsensä omien leikkiensä ja kännyköittensä kanssa.”

Elintapamuutos on iskenyt ehkä pahiten juuri Suomeen eikä esim. Ranskaan, jossa elämäntavan perusasioista on osattu paremmin pitää kiinni.

Tiedämme tutkitusti, että SOME- ja netti riippuvuus (joka on suurimmalla osalla nuorista) aiheuttaa alakuloa ja masennusta. Toisaalta myös suurin osa nuorista on sokeririippuvaisia, joka on yksi yleinen osatekijä ongelmassa. Mitkä vaan alakulossa otetut päihteet heikentävät mielenterveyttä tietysti nopeasti. Jättiyhtiöiden fantasia- / väkivalta – roskaelokuvien ja sarjojen tiedetään horjuttavan mieliä ja jättävän nuoren ilman hyviä malleja.

Ihmisen mieli on herkkä. Tosiasiassa mennään aika helposti sellaiselle elintapojen alueelle, jossa kaikkien huonojen tekijöiden kumuloituminen horjuttaa mielen tasapainoa.

Larsen niminen USA: lainen psykiatri menetti hänelle täysin yllättäen oman 21 v opiskelija poikansa itsemurhan kautta. Kun hän hautajaisten jälkeen selvitti pojan tuttavien kautta, mikä oli aiheuttanut masennuksen, hän huomasi, että suuri osa heistäkin oli masentuneita. Syyksi paljastui em. huonojen elintapojen kumuloitunut vaikutus mielenterveyteen. Sitten hän laati mielenterveyden suojaksi ainakin toteutettavat elintavat ja sai erittäin hyviä tuloksia. Masentuneiden nuorten mieli koheni terveeksi jo 7 viikon jälkeen.

Yhteiskunta etsii kiivaasti ratkaisuksi tehokkaampia mielenterveyden (ts. sairaanhoidon) palveluja lääkityksen ja terapian alueelta. Järkikin sen sanoo, että todellinen ratkaisu löytyy järkevästi ennaltaehkäisystä eli hyvistä mielenterveyselintavoista.
Niiden uusi ja tietoinen juurruttaminen olisi elinehto.