Miksi tieteen tuloksia ei hyödynnetä ?

Vessin kommentti Hs 71021

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000008314640.html

Jutussa mainittu fakta perustuu tosiasialliseen, valtavaan ja jatkuvaan resurssihukkaan. On järkyttävää, miten helposti jätämme tieteen saavutukset monilla aloilla hyödyntämättä.

Yksi harmillisimmista esimerkeistä on biokemia ja fysiologia, jonka monet löydöt ovat jääneet sairauksia ennaltaehkäisevässä kansanterveydessä täysin hyödyntämättä.

Tiedämme esim. tieteeseen perustuen, että istuminen keinuvalla keskiraollisella satulatuolilla pikasäätöisen pöydän ääressä tehokkaasti estäisi selkä- ja muut istumaperäiset vaivat. Silti edes kansanterveysorganisaatiomme eivät tätä suosittele.

Tiedämme tutkitusta immuunivasteen ja D-vitamiinin tutkimuksista, miten voimme nostaa vastustuskykymme sellaiseksi, että viruksiin sairastuminen on erittäin epätodennäköistä. Silti edes maata halvaannuttavassa koronaepidemiassa tätä tietoa ei käytetä suosituksiin ja kansanvalistukseen, vaikka sillä olisi käänteentekevä vaikutus pandemian haittojen vähentämisessä.

Tiedämme tutkimusiin perustuen, miten suolen terveyden saa kuntoon monine seurausvaikutuksineen, mutta silti Suomikin on ”täynnä” osin tietämättäänkin suolistovaivaisia, kaikkine seuraustauteineen.

Tiedämme, miten metsiin saisimme sitoutumaan maksimäärän hiiltä kasvutekijöitä tehostamalla, mutta silti muotitrendi on vain puhua metsän jättämisestä soistumaan ja oman onnensa nojaan.

Näyttää olevan niin, että kun ”muotivirtaus” on menossa, tieteellinen tieto unohdetaan.

Toinen voimakas tekijä on kaupallisuus. Jos jokin ennaltaehkäisevästi käytettävä terveystieto on haitaksi lääkemyynnille, sen tiedon leviäminen ei edisty edes lääkärien keskuudessa.