MIKSI TUHOJA AIHEUTTAVIA HIRVIELÄIMIÄ PITÄÄ OLLA NIIN PALJON?

Vessin asiantuntijakommentti HS81023

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009852455.html

 

Hirvet, peurat ja kauriit aiheuttavat tänäkin vuonna n. 13.000 hirvieläinkolaria, joissa on jo kuollut ihmisiä ja satoja traumatisoitunut. Ajoneuvovahingot ovat kymmenissä miljoonissa. Hirvieläimet ovat ylivoimaisesti ihmiselle maailman vaarallisimpia eläimiä, jos emme ota huomioon malarialoisia.

Hirvieläimet pilaavat, sotkevat kymmeniä tuhansia hehtaareja taimikoita ja peltoja ja syövät kasvit (kasvukerkkien ja versojen menetyksiä n. 5 milj. tn) pois kymmenistä tuhansista kotipuutarhoista. Yhden pilalle syödyn taimikon laatuhaittakustannus on luokkaa 200-400 €/ha/v. Näitä hehtaareja Suomessa on jo miljoonia.

Tuhannet jättävät menemättä metsään virkistyäkseen tai poimimaan keräilytuotteita, jotta säästyvät hirvikärpästen ja punkkien puremilta ja siitä huolimatta tuhannet sairastuvat eli mm allergisoituvat ja saavat punkeista tauteja.

Hirvieläinlaumojen metsästämisessä (teurastamisessa) n. 100.000 metsästäjää ajaa kymmeniä miljoonia kilometrejä ja tuotetaan hiilidioksidia satoja tuhansia tonneja.

Kauriiden, peurojen ja hirvien yhteismäärä keväisin vasomisten jälkeen on luokkaa 600.000 eli n. 40 eläintä/ 1000 hehtaaria/metsää.

Mitkä ovat ne suuret arvot, joiden vuoksi haittaeläimiä pitää olla tällaiset täysin luonnottomat määrät?

Vahingot kärsijät, eli maanomistajat ovat aina vähemmistöinä päätöksiä tekevissä riistaneuvostoissa ja heidän mielipiteittensä yli kävellään joka vuosi lupamääristä päätettäessä.

 

Jos kaikilla maan- ja puutarhan omistajilla olisi oikeus ampua alueeltaan hirvieläimet, niiden määrä kohtuullistuisi ehkä vähitellen.