MILLAINEN YRITYKSEN OMA TYÖTERVEYSOHJELMA VOI LISÄTÄ HYVINVOINTIA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 220323

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009467116.html

 

Vanhakantainen työterveyskulttuuri pitäisi pikimmiten uudistaa oikeasti tehokkaasti. Suuret yritykset kuten VR, voisivat olla suunnan näyttäjinä.

Minä olen sarjayrittäjänä laskenut, huomannut ja sitten järjestänyt, että yrityksemme oma, tavanomaista paljon tehokkaampi työterveysohjelma karsii sairaslomat hyvin vähiin, lisää jaksamista, immuniteettiä, viihtymistä ja parantaa tuottavuutta.

Mahdollisimman kohtuullisten lepo ja työaikojen lisäksi siinä kannattaa olla useita terveyttä ja elintapoja ohjaavia asioita.

Näitä meillä ovat erittäin laadukas eli hyvin kuitu- ja ravinnepitoinen työmaalounas, jossa on paljon terveysvaikutteisia bioaktiivisia aineita harkituissa ja terveyttä edistävissä mausteissa ja yrteissä, kuntosali- kylpyläliput 2 krt/vk, monipuolinen lisäravinnepaketti koko vuodeksi (D, monivit. x 2, Mg, ALA, Omega 3), laaja labrakoe muutaman vuoden välein, terveysluentoja, terveyslehdet jne.

Meillä myös istuma- ja muu työergonomia on viimeisteltyä säädettävien pöytä- ja monitoritasojen, mahakolo- kyynärpehmikkeiden ja hyvän ryhdin antavien keskiraollisten keinuvien satulatuolien avulla. Myös veturimiehet tarvitsisivat heiluvassa veturissa juuri tällaisen istuimen ja istuma-asennon.

Jos ongelmia ilmenee (hyvin harvoin), työntekijä pääsee heti laadukkaaseen ennaltaehkäisevän terveyden tai lääketieteen konsultaatioon.

Teollisuuden (roskaruoka, viihde-, päihde- ym.) koukuttavat haitta- ja turhaketuotteet vanhettavat ja rappeuttavat elintapoja nopeasti.

Silloin terveys ja jaksaminen heikkenee, paino nousee ja tuottavuus laskee. Tämä on kaikki estettävissä yrityksen topakoiden omien toimien avulla.

Ei ole mitään estettä, etteivätkö suuryritysetkin voisi järjestää laadukkaan terveystuen työntekijöilleen, jos vain tietoisuutta ja tahtoa löytyy.

Tällaisen ohjelman kulut ovat vain murusia verrattuna sen tuottamiin hyötyihin.