MILLANEN AIVOTERVEYDEN HOITO OLISI TÄRKEINTÄ

Vessin asiantuntijakommentti HS 260524

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000010445794.html

 

Aivojen tutkiminen ennaltaehkäisynä olisi jopa tärkeämpää kuin niiden sairauksien hoitaminen. Mm. psykiatri Danien Amen USA:ssa on kehittänyt aivojen kuvantamismenetelmän, jolla hän näkee aivojen varhaisen ikääntymisen, ts. aivokadosta kertovia muutoksia (joita alkaa jo vuosikymmeniä ennen muistisairautta), voi varoittaa asiakasta jo hyvissä ajoin ja antaa myös tälle kokonaisen ohjelman ja seurannan, jolla aivokadon jatkumisen voi pysäyttää ja aivoja kehittää.

Kaikki maat tarvitsisivat edullisen ja kaikkien työikäisten saatavissa olevan tällaisen palvelun, koska keski-ikäisen tuottavuuteen ja kalliin muistisairauden puhkeamiseen voidaan vaikuttaa ratkaisevasti.

Amen on esillä YT:ssa ja kirjoittanut kirjoja aivokadon pysäyttämisestä ja peruuttamisesta. Hänen mottonsa onkin: ”Voit aina kehittää aivojasi paremmiksi”.
Keinovalikoimassa on kymmeniä elintapa-asioita mm. aivojen verenkierron lisäämisestä, aivoravinteiden optimointiin ja aivoihin kohdistuvien haittojen eliminoinnista niiden järkevään harjoittamiseen jokapäiväisessä arjessa.

Meilläkin on senioreita, jotka jo nyt toteuttavat tietoisesti aivoterveyttä tukevaa elintapaa. He erottuvat massasta skarppiudellaan, eivätkä tule olemaan yhteiskunnan hoidossa itseään ja muita kuormittavina muistisairaina. Heidän laisiaan työelämä ja yhteiskunta tarvitsisi kipeästi.

Dramaattisesti meillä joka toinen on 85- vuotiaana muistisairas. Okinavan saarella perinteisen elintavan yhteisössä muistisairautta on tämän ikäisissä luokkaa yksi prosentti.
Esimerkkinä pienestä mutta tehokkaasta muutoksesta muistamme Britannian. Siellä toteutettiin foolihapon lisääminen vehnäjauhoon, jolla tempulla yksin, muistisairauksien kasvu saatiin käännettyä laskuun.

Myös meillä yleisten D:n, B12, B9, B6 ja Omega 3 rasvojen puutosten eliminointi, suositusten uusiminen ja väestön neuvonta sekä parempaan ruokaan, että lisäravinteisiin, toisi suuria parannuksia aivoterveydessä.

Aivoterveyttä voisi parantaa useilla kansallisen tason toimilla, mm. määräämällä elintarviketeollisuuden ylläpitämään määrätty kasvikuidun määrä valmisruuissa, kieltämällä palmuöljy elintarvikkeissa ja kieltämällä sokerin käyttö ei-makeissa valmisruuissa. Nykysäännöillä kamppailulajit ja jalkapallo tuottavat aivosairaita.

Ennaltaehkäisevä asenne ja – toimet ja tehokas tiedotus sekä määrätyt rajoitukset estäisivät valtavasti aivosairauksia.