MITÄ MIKROMUOVI AIHEUTTAA?

Vessin asiantuntijakommentti HS 140324 https://www.hs.fi/tiede/art-2000010282286.html

 

Olisi hyvä, jos mikromuovien vaikutus rajoittuisi vain verisuonitauteihin. Valitettavasti haittavaikutus on laaja ja heikentää vakavasti koko ihmiskunnan terveyttä.

Jo v. 2009 syöpätutkimuksessa muovinen laboratorion koeputki antoi saman reagenssivaikutuksen kuin varsinainen biokemiallinen reagenssi. Syytä kokeen epäonnistumiseen etsittiin 4 kk.

Renkaista ym. mikromuovi on jo levinnyt maailmassa kaikkialle pääasiassa ilman ja veden välityksellä.

Täysin järjetön tapamme kääriä kaikki asiat muoviin lisää mikro- ja nano muovien kuormaa ja erityisesti, kun emme karsi muoveja pois kotiympäristöstä kuten voisimme.

Kasvisten ym. ruuan kantaminen kangaskasseissa, niiden huuhtelu, luonnonkuidut, vaatteissa, säilykepurkkiruuasta luopuminen, kodeissa ilman puhdistin, muovin poistaminen jääkääpista, muovipakkausten poistaminen kodin ja työpaikan ulkopuolella, mikroruuan välttäminen jne. ovat ”smart to do” listalla.

Veteraanitutkija prf. Shanna Sawn julkaisi kirjan ”Count Down” eli hormonihäirinnästä kertovan ”must read” tietokirjan v. 2022.

Siinä hän kuvaa EDC:n (hormonihäirintäkemikaalit, Endocryne Disturbing Chemicals), joihin yleiset muovitkin kuuluvat, katastrofaalista vaikutusta ihmisten hormoni-, sukupuoli- ja lisääntymisterveyteen.

Tutkitusti miehillä, joilla ”sperm count” on alle 15 milj./1 ml, on 60 % suuremmat mahdollisuudet joutua sairaalaan minkä syyn takia vaan, kuin miehillä joilla spermatiheys on yli 40 milj. Terveillä miehillä 1950-luvulla syntyneillä miehillä, sperm count oli yli 200 milj.

Järkevä ihminen oppii tiedostamaan mikro- ja nanomuovilähteet ja välttää niitä parhaansa aktiivisesti ja mukaan ja erityisesti kotonaan ja työpaikalla.

Näin aivan erityisesti perheissä, joihin suunnitellaan vauvaa ja joissa on kasvuikäisiä lapsia.