MITEN EHKÄISTÄ SYDÄN- ja VERISUONITAUTEJA?

Vessin kommentti HS 50221

Linkki artikkeliin

SVT:n (sydän ja verisuonitaudit) hoitostrategiat Suomessa ovat paljolti epäonnistuneet.

Vaikka on menty täsmälleen sairaanhoitoteollisuuden toiveiden mukaan, silti ongelma on edelleen massiivinen ja kohtauksen saaneet potilaat monessa tapauksessa invalidisoituvat, saavat diabeteksen, eivätkä kuntoudu elämään normaalia elämää.

SVT on kiistatta elintapa- ja ympäristötekijätauti. Perinnön osuus on pieni. Epigeneettinen vaikutus on suurempi. Epäterveesti elävän lapsille on tullut kohonnut SVT riski.

Kohtausten saaneilla on lähes järjestään huono Omega 6/Omega3 suhde, mutta noin puolella kolesterolit ”kunnossa”.

Lääkärit ovat ohittaneet sen faktan, että kokonaiskolesterolilla on hyvin vähän tekemistä sairastuvuudessa. Meillä on saaristossa kuntia, joissa on korkea kolesteroli ja pieni sairastuvuus ja Kainuussa taas moninkertainen sairastuvuus verrattuna länsirannikon alueille. Syytekijöinä ovat ainakin rannikon suurempi kalan syönti ja maaperästä /ruuasta saatavan magnesiumin ja seleenin määrät. Suomessa SVT alkoivat laskea 1970-luvulla, juuri kun lannoitteisiin alettiin lisätä seleeniä.

Selviä muita riskitekijöitä ovat tupakan, liiallisen alkoholin käytön, punaisen lihan ja lihavalmisteiden, tulehdusta aiheuttavien prosessoitujen ja omega 6 / linolihappopitoisten siemenrasvojen (palmu-, auringonkukka-, soija-, rypsi-), nopeiden hiilihydraattien liiallinen kulutus sekä kasvisten, alfalinoleenihappoa sisältävien (omega3 rasvoja) ja kuitujen aivan liian niukka kulutus.

Myös suomalaisten onneton D-vitamiinin saanti on osoitettu riskitekijäksi. Sydänlääkeitä syövillä ubikinonin saanti on myös aivan liian alhaista ja sitä pitäisi syödä lisäravinteena.

Suomessa lääkärit kieltäytyvät hoitamasta potilaita ravinnolla ja lisäravinteilla, vaikka juuri ravintovirheistä suurin osa sairastumisista johtuu. 

Jo em. ympäristö-, elintapa- ja ravitsemusvirheiden tiedotus ja niissä lääkärien potilaan ohjaus saisi aikaan paljon enemmän ennaltaehkäisyä, tervehtymistä ja kuntoutumista kuin nykyinen kapea virheellisesti kovia rasvoja syyllistävä linja, statiinien syöttäminen terveille ja nopeista hiilihydraateista varoittamisen laiminlyönti.