MITEN JA MIKSI SENIORIN TULISI VOIMAHARJOITELLA ?

Vessin kokemukset ja asiantuntijakommentti HS 270224 

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000010244004.html 

 

Olen kirjoittajan kanssa täysin samaa mieltä, että lihaskuntoharjoittelu on tärkeää, mutta olen eri mieltä treenitavoista. 

Olen nyt 73 vuotias (83 kg) ja teen lihastreeniä vain alle 2 t viikossa.  

Siitä käytän 40 min/vko jumppa-altaassa käsillä vastuslevyillä keskittyneesti 10 (lämmittely) + 10 +12 toistoa 7 eri suuntaan, puoli tuntia penkkipunnerrusta ja hauiskääntöä /vko, porrasjuoksua 1 min + 20 sek, sekä yhtenä päivänä 70-80 toistoa leuan vetoa.  

Rasvaprosenttini on nyt n. 17 ja lihasmassa reilusti yli keskiarvon. Leukoja menee nyt 27 yhteen menoon (nousussa, tavoite 30 maaliskuussa), 1-käden hauiskäännössä käytän 28 kilon painoa, ja penkissä nousee 70 kg 10 kertaa.  

Tennistä ja lentopalloa pelaan virkistyäkseni ja niiden lisäksi rentoutuakseni vähän myös uin, sukellan (yleensä 30 m), otan tiukkoja löylyjä ja käyn kylmäaltaassa (20 sek. sukelluksissa). Joskus käyn ratsastamassa. Liikuntatunteja tulee viikossa 6-8.  

Syön tyhjistä kaloreista täysin vapaata ja erittäin ravinne- ja kuitupistoista ruokaa (myös superfuudeja), jossa kasviksia on n. 1 kg ja lisäksi luonnollisia rasvoja ja hyvää valkuaista. Suoliston hoitoon kiinnitän erityistä huomiota. Minulla ei ole ollut sairaspäiviä moneen vuoteen, enkä tarvitse silmälaseja.   

 Pidän D-vitamiinitasoni 170 nmol/l tuntumassa ja otan 4 x 1 g C vit./pv sekä useita lisäravinteita ja kreatiinia lihasten sekä aivojen takia. Olen sarjayrittäjä ja hoidan 6 yritystäni ja siinä työssä teen töitä n. 50  t/vko.  

Määrätyt lisäravinteet antavat hormonibuustia ja lisäävät elinvoimaa, jolla saa tehoa työpäivään ja vähäisiin treeneihini.  

Miehenä koetan ylläpitää testosteronin mahdollisimman hyvää tuotantotasoa hyvillä elintavoilla ja istumalla toimistoni 8 t työpäivän löysillä housuilla ilman alushousuja toimistossa keskiraollisen ja keinuvan satulatuolin päällä, jossa kiveksiin menevät ja testosteronin tuotannolle tärkeät verisuonet ja hermot pysyvät auki myös istuttaessa. Tällainen istuin myös vähentää eturauhasen sairastumisriskejä paljon. 

Tiedän, että menetelmäni olisivat hyödyllisiä ja innostavia monille. 

Valitettavasti lähes kaikki tuntemani seniorit liikkuvat vain hissutellen, jolloin lihasmassaa katoaa jatkuvasti.  

Sen välttämiseksi tarvitaan intensiivisyyttä, toistoja min 70 % teholla maksimista ja keskittymistä. Tehostan treenisarjoja nenähengityksellä ja hyperventilaatiolla.