MITEN METAANIPÄÄSTÖT PIENEMMIKSI ?

Vessin HS kommentti 190821

https://www.hs.fi/tiede/art-2000008188310.html

Tämä uusi tieto olisi nopeasti omaksuttava ja muutettava ympäristöajattelua sen mukaan.

Lihan ja maidon kulutuksen vähentäminen vähentäisi karjamääriä ja siis metaania. Laiduntamisesta tulisi myös luopua ja kerätä mahdollisimman suuri osa lannasta lietelannaksi umpitankkiin, jolloin metaani ei pääsisi karkaamaan.

Röyhtäilemällä nauta päästää myös huomattavan määrän metaania ilmoille märehtiessään.

Kaikki karjanlanta pitäisi kierrättää bioreaktorin kautta ja tehdä siitä samalla liikennepolttoainetta muiden biojätteiden kanssa.

Näin saataisiin 3 kärpästä samalla iskulla, kun mukaan tulisivat myös paikalliset työllisyys- ja talousvaikutukset.

Kaikissa meidän, ja koko maapallon lammissa, järvissä ja soissa metaania tuottavat bakteerit toimivat tehokkaammin, kun ilmakehän lämpötila nousee.

Suuri yleisö eli ruohonjuuritaso voisi alkaa ratkaista tätä ongelmaa vain muuttamalla ruokakulutustapojaan ja vaatimalla paikallisesti biokaasuvoimaloita.

Maanviljelijöille tilanne olisi vain sopeutuminen uuteen tuotantoon. Karjatalouden sijalle terveysvaikutteisia ihmiselintarvikkeita ja ylijäämäpelto tehokkaasti ja taloudellisesti kasvamaan metsiä rakentamisen ym. tarpeisiin ja hiilinieluiksi.

Öljy- ja kaasuteollisuudelle tietysti pitäisi panna paljon suuremmat vaatimukset sanktioiden uhalla ottaa huolellisesti käyttöön jo olemassa oleva tekniikka metaanipäästöjen vähentämiseksi.