MITEN SUOLIKAASUT PIDETÄÄN KURISSA?

Vessin asiantuntijakommentti HS110221

Linkki artikkeliin

Valtanen unohtaa kaasun vähentämisneuvoistaan pari asiaa:

Hyvin toimivasta ja aivan terveestä suolesta tulee kaasuja hyvin vähän ja useimmiten huomaamatta. Suuret ja pahanhajuiset pierut ja suoliston turpoaminen tai pieni kipuilu ovat tavallisia siksi, että suolistohäiriöitä ja tulehduksellisuutta on niin paljon, mikä on yksi syytekijä myös muistisairauksissa.

Vatsalaukku ei ole evoluutiossa oppinut selvittämään ”seisovan pöydän” eli tyypillistä monen eri ruokatyypin sekamelskaa.

Jos vatsalaukussa on monia eri ruokalajeja ja siten erilaisia ruuansulatusentsyymeitä yhtä aikaa, seuraa usein käymistä, turvotusta, kaasua ja röyhtäilyjä sekä pitkän päälle vaarallista vatsalaukun tulehdusta.

Parasta on syödä ruuat rauhallisesti ja huolellisesti pureksien sulamisnopeusjärjestyksessä, eli ensin hedelmät ja marjat, sitten tärkkelystä sisältävät hiilihydraatit ja viimeisenä valkuaiset. Raakojen kasvisten entsyymit edistävät hiilihydraattien ja valkuaisten sulamista.

Suolisto tarvitsee paljon enemmän kuituja kuin on suomalaisten keskimääräinen 13 g:n kuitusaanto, mikä ei riitä pitämään suolta terveenä. Tarvitaan yli 50 g ja optimissaan 50 g/1000 kcal.
Jos kuituja on tarpeeksi ja suolisto on aivan terve ja hyvinvoiva, päivässä tulee 2 suurta pehmeää ulostetta ja kaikki ruoka menee läpi alle 24 tunnissa.

Monien suolistovaivojen taustalla on herkistyminen tai allergisoituminen gluteiinille ja tavalliselle homogenoidulle ja ns. A1 maidolle, jossa on hapetusta aiheuttava proteiini. IBS, kroonin tauti jne. saavat usein alkunsa näistä stressin lisäksi. Myös ruuan kemialliset lisäaineet usein ärsyttävät suolistoa.

Suolisto erittäin monimutkaisine toimintoineen ja ruuan sulatusta ohjaavine 200 – 500 milj. hermosoluineen on suureksi osaksi tieteelle vielä tuntematon ja siksi usein häiriöiden aiheuttajaa pitää etsiä kokeillen.

Suolistoterveys on siksikin tärkeä, että siellä bakteerit valmistavat kuidusta serotoniinia, mikä on suolen hermosolujen välttämätön välittäjäaine ja aivojen mielihyvähormoni.