MITEN SYNNYTTÄNEENÄ ESTÄT INKONTINENSSIN

Vessin täydentävä kommentti Hs 70220
https://www.hs.fi/elama/art-2000006398353.html

Työikäiset synnyttäneet naiset haluavat tietää käytännöllisiä keinoja, miten inkontinenssia voi estää.

Heti synnytyksen jälkeen kaikkien naisen tulisi tiedostaa inkontinenssia edistävät tekijät eli (ylipaino, keskivartalolihasten heikkous, istuminen huonoryhtisesti) ja alkaa ennaltaehkäistä niitä, kun lantion alue on vielä toipumistilassa synnytyksestä, eli mieluiten heti ja viimeistään vuoden sisällä, koska sen jälkeen on useimmiten myöhäistä.

Tärkeintä on tietysti liikunta ja lantionpohjalihasten jumppa, joita pitäisi tehdä oikein, sinnikkäästi siihen perehtyneiden asiantuntijoiden ohjeiden mukaan vauvanhoidon rinnallakin.

Lantionpohjajumppaan on saatavissa avuksi erilaisia apuvälineitä, joita kannattaa tehon takia käyttää.

Ns. ”gynekologista laskeumaa” (sisälantioelinten elinten laskeutumista alemmas ja lantiopohjalihasten repsahtaneena pysymistä) edistää huonoryhtinen istuminen (esim. imetyksen aikana), mikä aikaansaa painetta vatsaontelossa ja sitä kautta lantiokaukalossa.

Keskiraollinen keinuva satulatuoli, lantiosta väljät vaatteet istumiseen yleensä (ja myös imettämiseen) on tähän tehokas estokeino, koska se estää sisäpainetta ja tutkitusti aktivoi lantionpohjalihaksia.  Tässä ratkaisussa on edullisinta laittaa imetettävä vauva pienelle pehmustetulle ja oikealla korkeudella olevalle pöydäkkeelle.

Markkinoilla on satulatuoleja, joissa tällainen korkeussäädettävä pieni pöytä on saatavissa lisävarusteena ja näppärästi tuoliin kiinnitettävissä.