MITEN TEHOSTAA TARKKUUSMOTORIIKKAA ?

Vessin asiantuntijalausunto HS 230222

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000008616728.html

 

Heittoprosentin putoaminen Markkasellakin on kiinni tarkkuusmotoriikasta, joka on tietysti aivoperäinen asia.

Kaikissa palloilulajeissa urheilijoiden tulisi hoitaa aivojaan parhaimmalla mahdollisella tavalla unella, levolla, harjoittamalla aivojaan sopivalla kuormituksella muutenkin kuin pelillisesti.

Vaikutusta on myös aivoihin kohdistuvien haittavaikutusten (alkoholi, vierasaineet, huumeet, stressi, valvominen, tärähdykset, toistuva korkea veren sokeri, jotkut lääkkeet ja ruuan lisäaineet) minimoiminen.

Erityisen tärkeää on stressin hallinta ja antaa aivoille reilusti kaikki niiden tarvitsemat ravinteet kuten D-vitamiini, Omega3 rasvat, fosfolipidit, monet B-vitamiinit jne.

Tiedämme useita luonnon kasvien tehoaineita, joilla on aivoterveyttä edistävää vaikutusta. Mm. aasialainen yrttipuu Kinko Biloba on tunnetusti aivoja vahvistava.

On myös useita yrttejä tai lääkinnällisiä sieniä, joissa on aivoille hyödyllisiä bioaktiivisia aineita kuten psilosybinisienet (kasvattavat lisää neuroneja) ja tavallinen mäkikuisma, joka monien ominaisuuksiensa lisäksi parantaa mielialaa.

Viime aikoina on tullut tietoon, että aivojen hermosolujen uudistumista voidaan nopeuttaa ja jopa määrää lisätä erityistoimenpitein, kuten esim. pätkäpaastolla.

Valitettavasti urheiluvalmennus on vain harvoin tietoinen erikoisravinteiden mahdollisuuksista. Samoin keinoin aivoja voidaan tehostaa työelämää varten ja estämään muistisairauksia.