MITEN VÄHENTÄÄ YKSINÄISYYTTÄ ?

Vessin pohdiskelukommentti HS 310723

https://www.hs.fi/tiede/art-2000009684158.html

 

Katsekontaktien ym- spontaanien yhteyseleiden puuttuminen on oire pahasta ongelmasta.

Yksinäisyyteen eli sosiaaliseen kollektiiviin huonovointisuuteen syynä on huono eli kehittymätön vuorovaikutuskulttuuri.

Sitä todistaa se, että vaikka yhteiskunta on täynnä ihmisiä periaatteessa yhteen tuovia organisaatioita kuten seurakunnat, koulut, armeija, yritykset ja muut työyhteisöt ja kymmenet tuhannet yhdistykset, ongelma vain pahenee.

Yksinäisyyttä tuottaa myös ymmärtämätön rakennustapamme, jossa ihmiset lokeroidaan toistensa ulottumattomiin. Kun perhe hajoaa lasten kasvamisen tai kuolemien kautta, yksinäisyys alkaa. Myös joukossa voidaan olla yksinäisiä, kun tietoisuus, valmiudet ja rakenteet puuttuvat. Valitettavasti paheneva kännykkäaddiktio, aleneva älykkyys ja paheneva huonokuntoisuus sekä uusavuttomuus lisäävät sitä.

Aina kun on tilapäisesti voimassa ihmisiä oikeasti yhteen tuova henkilö, tilanne, liike tai järjestö, jossa ihmiset kokevat yhteyttä, yksinäisyys poistuu ja ihmiset innostuvat. Joissakin seurakunnissa, kuten vanhalestadiolaisissa ym. tällaista tilaa pystytään ylläpitämään yllä useimmille sopivana jatkuvasti. Kun ulkoinen turvattomuus (mm. köyhyys tai sodan pelko) ajaa ihmisiä yhteen, yksinäisyys vähenee.

Ongelman ratkaisu on syvemmän vuorovaikutustietoisuuden, käytäntöjen ja osaamisen omaksuminen ensiksi kaikilla johto- ja opetustasoilla, joista se levitetään jäsenistöön, oppilaisiin, henkilökuntaan jne.

Sosiaalipsykologiaan kuuluvassa ryhmätyössä näitä asioita on opetettu harvalukuiselle joukolla jo pitkät ajat.

Yksinäisyyden poistaminen ei maksaisi mitään, muuta kuin sosiaalisessa tietoisuudessa toiselle tasolle nousemisen. Yksinäisyyttä tuottavat rakenteet vain pitäisi muuttaa toisenlaisiksi sosiaalisesti, toiminnallisesti ja taidollisesti.

Tämä on johtajista ja päätöksen tekijöistä, ei rahasta, kiinni. Meneillään oleva trendi yhteisöjen perustamiseksi, myös vähentää yksinäisyyttä ja jopa kylä-/ naapurusto tai harrastusryhmien muodostamat whatsupp / facebook / telegram ryhmät.