NYKYMAITOA VAI KAURAA?

Vessin kommentti MT:n uutiseen 190321

1950-luvulla Suomessa maito oli nykyistä terveellisempää, niinpä maidosta johtuvia yliherkkyyksiäkin oli silloin vain pieni murto-osa nykyisestä.

Se tuli suureksi osaksi suomenkarja – rotuisista lehmistä, joiden maidosta puuttuu hapettumista aiheuttava ja kansansairauksillemme altistava BCM7 proteiini, josta uusiseelantilainen professori Woodward on kirjoittanut kirjan ”Devil in the milk.”

1950- luvulla maitoa ei myöskään juuri pastöroitu (tapetaan kuumakäsittelyllä kaikki mikrobit) eikä homogenoitu. Molemmat heikentävät maidon terveellisyyttä, ilmeisesti homogenointi enemmän.

Nykyään vain luomumaitotuotteet ovat homogenoimattomia.

Maidon tuotannossa olisi mahdollista parantaa maidon laatua jalostamalla nykyroduistakin BCM7 – proteiini pois ja lopettaa homogenointi ja pastörointi maidon terveellisyyttä alentavana.

Nykyään karjojen terveys ja sen seuranta sekä maidon säilytys ja käsittely on niin hyvät, että mikrobihaittoja ei tulisi. Asenteiltaan vanhanaikainen maidon tuotanto ja -teollisuus vain ei ole halukas uudistuksiin.

Kauran syönnin lisääntyminen toivottavasti vehnän kustannuksella on hyvä asia. Kaurassa on terveellisiä kuituja ja lisäksi siitä puuttuu gluteiini, jota vehnässä on paljon ja jota vielä käytetään lisäaineenakin.

Se aiheuttaa nykymäärissä syötynä suurelle osalle kuluttajista suoliston tulehtuneisuutta, josta suuri osa on tiedostamattomia.

Kuluttajien vain tulee vaatia 100 % kauraleipää, eikä valita hyllystä ollenkaan vehnä – kaura sekoituksia. Eräs leipomo PK-seudulla tekee juuri sellaista kauraleipää parantamalla kekseliäästi rakennetta vielä superterveellisellä psyllium- kuidulla ja selviää kokonaan ilman haitallisia sokerilisiä.

Tämän kikan voi näppärä kotileipoja tietysti myös omaksua.