OLIKO PEKKA PUSKA OIKEASSA ?

Vessin asiantuntijakommentti Yle News 30422

https://yle.fi/uutiset/3-12387008

 

Sydänterveys alkoi parantua Puskan projektin aikaan koko maassa. Pohjois-Karjala (PK) projektin johto päätökset kolesterolista ja pehmeästä rasvasta lähes ainoina syytekijänä olivat vääriä. Myös Tri Jukka Salonen, projektin tutkija, irtisanoutui Puskan johtopäätöksistä.

Koko Itä- ja Keski-Suomen sydänterveyden sai nousuun tupakanpolton väheneminen ja sydänterveydelle tärkeän seleenin saannin lisääntyminen. Silloin nimittäin alettiin lisätä seleeniä liian vähäisen eläinten ja ihmisten saannin takia eläinten rehuihin ja lannoitteisiin.

Myös kasvisten kulutus alkoi kasvaa.

Myös magnesiumin ja omega-3 rasvojen saanti oli ratkaiseva. Siksi länsirannikolla, jossa maaperässä on paljon enemmän seleeniä, sydänkuolemat olivat ja edelleen ovat samalla tasolla kuin Etelä-Euroopassa, vaikka kolesterolia on veressä yhtä paljon kuin PK:ssa.

Saaristokunnissa, joissa syödään Pohjois-Karjalaa paljon enemmän kalaa ja saadaan siitä omega-3 rasvoja, sydänkuolemat ovat myös alhaiset, vaikka kolesterolit ovat samalla tasolla kuin PK:ssa.

Euroopassa eniten syödään kovia rasvoja Ranskassa, jossa on EU:N paras sydänterveys. Sveitsissä syödään näitä toiseksi eniten ja siellä on Euroopan toiseksi paras sydänterveys.

1980 – luvulta lähtien sydänterveys on parantunut kaikissa Etelä-Euroopan maissa, vaikka tyydyttyneen rasvan kulutus on noussut.

Puska ja muiden rasvateorian kannattajien teoria kovien rasvojen haitoista voidaan hylätä virheellisinä. Rasvateoriaa onkin käytetty moitittavasti statiinien myyntiin virheellisillä väittämillä. Näitä n. 700.000 suomalaista on höynäytetty ostamaan jättisummilla. Äärimmäisen harva edes hyötyy niistä. Tolonen ja Utriainen ovat tehneet tästä asiasta ansiokkaita kirjoja.

Myös META tutkimukset päästävät kovat rasvat syyllisyydestä. Merkittäviä haittatekijöitä verisuonitauteihin on löydetty ns. hiljaisesta tulehduksesta, nopeista hiilareista, korkeasta veren sokerista ja linolihaposta eli liian suuresta omega-6 rasva määrästä kehossa.

Prosessoimattomat luonnolliset kovat- ja maitorasvat eivät ole haitallisia, jos samalla syödään myös oliiviöljyä sekä kasvifenoleita eli marjoja, vihanneksia ja hedelmiä, pidetään huolta kuidun, omega3-rasvojen, magnesiumin, D-vitamiinin ja seleenin riittävästä saannista.