OLISIKO VALTAKUNNASSA ENNALTAEHKÄISYSTÄ APUA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 280621

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008058335.html

Puskan mainitsemien terveystekijöiden lisäksi on myös suuri joukko muita ”uudenaikaisia” terveyttä heikentäviä tekijöitä, kuten esim. erilaisista kemiallisista aineista irtoavat mikromuovi- ja hormoonihäiritsijämolekyylit, jotka aiheuttavat lisääntymis- ja sukupuoliterveyden heikkenemistä, sekä seksi-, että vauvakatoa.

Kehittymättömät ruutuaikatapamme liikkumattomuuksineen aiheuttaa valtavasti terveyshaittoja.

Valtakunnan avoin sähkönkulutustilasto paljastaa lakonisesti, miten myöhään suomalaiset menevät nukkumaan (suurin osa aikuisista 24.00 – 02.00 välillä), mikä on perussyy huonoon uneen ja tämä taas vaikuttaa terveydessä vaikka mihin.

Huono istumaergonomia toimistoissa, kulkuneuvoissa ja työkoneissa aiheuttaa valtavat määrät TULE- ja sisäelin vaivoja.

Kaikki kotieläimet saavat tutkittuja hivenravinnetäydennystä ollakseen terveitä (kotieläintalous vaatii terveet eläimet), vaikka ne eivät edes syö yhtään prosessoitua tai puhdistettua ravintoa.

Samaten ihmiset voisivat paljon paremmin, jos söisivät ravinne- ja erityisesti kuitutiheämpää (kuitu pitäisi 3 x) ruokaa ja lisäravinteita niissä ravinteissa, mistä on yleisesti pula, kuten vit. D, B9, B12, I, Se, Zn, Mg, Fe.

Meillä olisi käytettävissä kymmeniä valtakunnallisia ja kunnallisia keinoja parantaa mielen ja ruumiin terveysympäristöjä ja motivoida ihmisiä parempiin terveysvalintoihin, jos ottaisimme ennaltaehkäisyn tosissaan ja poliitikot uskaltaisivat ja ymmärtäisivät panostaa perustavalaatuisiin muutoksiin.

Näin hoiva- ja sairaanhoidossamme säästettäisiin miljardeja ja työn tuottavuutemme paranisi reilusti nykyistä paremmin voivien, iloisempien ja energisempien ihmisten avulla.