ONKO EUROOPAN VIHREÄ SIIRTYMÄ MAHDOTTOMAN EDESSÄ ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 40723

https://www.hs.fi/talous/art-2000009696539.html

 

Suomen ja Ruotsin maametallien tuotannon aloittamisessa ei tulisi aikailla yhtään. Euroopassa tarvitaan mikrosiruja ja akkuja ja Kiina voi minä kaunis päivä vaan rajoittaa niiden vientinsä omiin tarpeisiinsa vedoten aivan nimelliselle tasolle.

Toisaalta vihreä siirtymä ei ole maametalleista kiinni, jos otamme järjen käteen ja kaikki reaaliset resurssit käyttöön ja sopeutamme elintapojamme vähähiilisemmiksi ja taloudellisemmiksi.

Euroopassakin on vielä valtavat määrät hömppä- ja ylikulutusta, joka kaiken lisäksi toimii fossiilialustalla.

Sopeuttamiskeinoina on mm: Turhakematkustaminen pitää tehdä niin kalliiksi, että se vähenee reilusti, rakennuskantaan kunnon lisäeristeet energian säästämiseksi, julkinen liikenne verotuksella ylivoimaiseksi, kaikki raskas tavara raiteille automaatti junille öisin ja jakelut myös pienille asemille, kaikkien asuntojen sähkön, lämmön ja veden kulutus huoneistokohtaisesti maksettavaksi, aurinkopaneelit ja keräimet käyttöön, myös korruptoituneissa Etelä-Euroopan maissa (joita niitä ei juuri näe) ja erityisesti kaikki biojätteet biokaasuksi, joista tulisi jo hyvin suuri osa tieliikenteen polttoaineista.

Asunnoissa talvisin tulisi olla 21 asteen maksimi ja kesäaikaisessa jäähdytyksessä 26 asteen minimi, johon normaali ihminen vielä hyvin sopeutuu ja voi nukkua. Miesten pikkutakit pitää kesätoimistoissa unohtaa.

Euroopassakin on miljoonia neliökilometrejä puuttomia alueita, joihin pitäisi istuttaa metsää sitomaan hiiltä ja tuottamaan kestäviä kuituja sekä biomassaa moneen käyttöön. Laajaperäiset päkättäjien vuorilaitumet ovat naurettavaa maankäyttöä, joka pitäisi kiireesti lopettaa tärkeämmän puiden kasvatuksen tieltä.

On todella harmittavaa kuunnella laiskanpulskean Euroopan kitinöitä siitä, kun pitäisi edes vähän sopeutua, kehittää, sopeuttaa ja alkaa ajatella napaansa pidemmälle.