ONKO HYVÄ TERVEYS HYVÄÄ TUURIA ?

Vessin asiantuntijakommentti HS 100522

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008639034.html

 

”Melko vähän voi tehdä itse” – sanotaan jutussa, vaikka samalla luetellaan suuri joukko terveellisiä elintapoja. Tuomisella ei mainita olevan mitään tavallisia huonojakaan elintapoja.

Totta kai terveellisesti eläen on paljon keskimääräistä terveempi. Tämänhän kaikki näkevät ympärillään.

Itse tunnen itseni lisäksi joukon ihmisiä, jotka tietoisesti ja harkitusti pyrkivät terveellisiin elintapoihin. Näihin kuuluvat hyvien uni-, liikunta- ja ravintotapojen lisäksi liian stressin välttäminen sekä myös yrtit, superfoodit ja lisäravinteet.  Myös tunnettujen haitta-aineita ja prosessoitua ruokaa vältellään.

Tämä joukko keskimääräistä selvästi solakampaa, terveempää, tuottavampaa ja silminnähden ikääntyy fysiologisesti muita hitaammin.

Suomessa kuten myös maailmalla on muutama prosentti kansasta, jotka seuraavat ennaltaehkäisevän lääke- ja terveystieteen löydöksiä ja hyviä kokemuksia ja omaksuvat niistä tietoja ja tapoja itselleen, hyvin tuloksin. Tällaisia ihmisiä on esim.  biohakkerien joukossa.

Tässä jutussa HS:n olisi pitänyt haastatella ennaltaehkäisevän terveyden asiantuntijalääkäreitä tai muita asiantuntijoita, joita Suomessakin on muutamia.

”D-vitamiinilla on pikkuisen vaikutusta, samoin sinkin syömisellä silloin kun infektio on tulossa. Muista hokkuspokkuskeinoista ruokavaliossa ei käsittääkseni näyttöä ole.”

Suomessakin ollaan kesäisin auringon elin runsaamman D:n takia keskimäärin terveempiä. Fiksuimmat pitävät D:n tietysti suojaavissa kesäarvoissa (100 – 150 nmol) ympäri vuoden lisäravinteella.

On alentavaa ja asenteellista nimittää toimivia terveystapoja ”hokkuspokkukseksi”, vain siksi, että niistä puuttuu tutkimuksia tai että näitä tutkimuksia ei tunneta.

Kotieläimet, mm hevoset, jotka pannaan elämään ryhmissä, suurissa tarhoissa ilman haitallisia kenkiä, syömään vapaasti luomuheinää ja niille annetaan vapaa harkittu lisäravinnesekoitus, ovat tunnetusti paljon terveempiä kuin talleissa ja pikkutarhoissa seisovat ja loimitetut hevoset.

Lääkärien koulutukseen ei sisälly ennaltaehkäisevän terveyden opetusta. Monien lääkärien korkea paino, rapakunto ja runsas sairastaminen myös osoittavat, että terveet elämäntavat ovat sisäistämättä. Lääkärien keski-ikäkin on yllättävän alhainen.